Hlavní obsah

Radčenkův návrat do házenkářské reprezentace se nekoná

PRAHA

Z plánovaného návratu Alexandra Radčenka po tříleté pauze do české házenkářské reprezentace sešlo. Ruský rodák se novému trenérovi národního týmu Martinu Liptákovi před nadcházejícími dvěma zápasy kvalifikace mistrovství Evropy 2010 s Lotyšskem a Francií omluvil s tím, že nechce mít problémy v klubu. Podle Liptáka stojí za Radčenkovým odmítnutím český kouč Prešova Rastislav Trtík.

Článek

"Je to z jeho hlavy," řekl Lipták deníku Sport, který s Radčenkem napevno počítal na místě střední spojky. Trtík jeho slova odmítá a tvrdí, že jde o rozhodnutí pětatřicetiletého házenkáře. "Já s tím nemám nic společného," uvedl bývalý trenér národního týmu na adresu někdejší velké opory Karviné.

Čeští reprezentanti vstoupí do bojů o účast na šampionátu v Rakousku ve středu v Rize utkáním s Lotyšskem, v neděli 2. listopadu pak přivítají v Brně olympijské vítěze Francouze. Dalšími soupeři národního týmu v šesté skupině jsou Portugalsko a Lucembursko, na turnaj postoupí dva celky.

Liptákovi svěřenci se sejdou v pondělí v Praze a po jediném společném tréninku odletí v úterý do Lotyšska. Na srazu přivítá kouč sedmnáctičlenný kádr, jehož složení ale ještě není definitivní. Otazník visí především nad postem pivota. "Vraný sice na sraz přijede, ale má zlomený nos a neví se, zda bude moci nastoupit. Hrubý si poranil chrupavku v koleni a bude chybět delší čas. Juříček přijet nemůže, protože v Montpellieru je po zranění spoluhráče jediným pivotem," uvedl Lipták na webu házenkářského svazu.

Bude záležet na klubu

Komplikace se snaží vyřešit povoláním Tomáše Říhy ze Zubří a Kamila Piskače z německého Coburgu, který původně nebyl ani v širší nominaci. "Bude záležet na klubu, zda jej uvolní," řekl Lipták. Místo zraněného Jana Sobola pozval do týmu Tomáše Čípa ze Zubří.

V nominaci jsou tři brankáři včetně Martina Galii, který po dubnovém přetržení křížového vazu v koleni a dlouhé pauze již chytal v bundeslize za Lemgo. "S Milošem Slabým jsme domluveni, že bude na soustředění přítomen jako pojistka za Petrem Štochlem a Galiou," uvedl Lipták.

Úvodní český soupeř Lotyšsko nepatří mezi elitní týmy, ale přesto jej trenér nechce podceňovat. "Lotyši jsou v domácím prostředí silní, i když je to spíše průměrné družstvo bez nějakých větších hvězd. Ta největší, Klešniks z německého Essenu, se podrobil operaci ramene a bude chybět celou sezonu. Pokud nám ale bude fungovat obrana, tak věřím, že utkání zvládneme," prohlásil Lipták.

Nominace:
Brankáři: Petr Štochl (Füchse Berlín/Něm.), Miloš Slabý (Balingen/Něm.), Martin Galia (Lemgo/Něm.). Křídla: Karel Nocar (Chambery/Fr.), Martin Lehocký (Dukla Praha), Tomáš Číp (Zubří), Jan Filip (RN Löwen/Něm.). Spojky: Ondřej Zdráhala (Groswallstadt/Něm.), Daniel Kubeš (Lemgo/Něm.), Filip Jícha (Kiel/Něm.), Pavel Horák (Göppingen/Něm.), Jiří Hynek (Ahlen/Něm.), Jakub Szymanski (Wecker/Něm.), Tomáš Řezníček (Celje/Slovin.), Alois Mráz (Wetzlar/Něm.). Pivoti: Václav Vraný (Essen/Něm.), Tomáš Říha (Zubří), Kamil Piskač (Coburg/Něm.).

Reklama