Hlavní obsah

Čeští nohejbalisté získali na MS dva tituly, stříbro a bronz

NYMBURK

Čeští reprezentanti ovládli osmý světový šampionát v nohejbalu na domácí půdě v Nymburce. V soutěži dvojic a křížových dvojic dnes vybojovali zlaté medaile, v turnaji trojic skončili druzí a Ondřej Vít přidal bronz v singlu.

Článek

Medailovou žen zahájil Vít, jenž zvítězil v zápase o třetí místo nad Švýcarem Jeanem-Philippem Bergerem, kterého zdolal i v semifinále. Titul obhájil Rumun Georgel Bobis.

Triumf z minulého šampionátu si zopakovali i čeští hráči v kategorii křížových dvojic, když trio Petr Bubniak, Jakub Mrákava a Michal Kokštein porazilo své největšího soupeře Slováky. Nesmírně vyrovnaný byl první set, který Češi vyhráli až poměrem 19:17. Soupeře tím zlomili a druhý set byl již poměrně jasnou záležitostí domácích hráčů.

Ještě přesvědčivěji vyhráli čeští nohejbalisté finále dvojic. Bubniak s Radkem Pelikánem začali v bouřlivém prostředí soustředěně, bleskově získali nad Rumuny vedení 4:1 a bez problémů vyhráli set 11:7. Ve druhé sadě Češi vedli už 8:1 a zatímco soupeř střídal, Jakub Mrákava do rozjetého českého vlaku ani nastoupit nemusel.

Slováci otočili

Vrcholem šampionátu bylo finále trojic, v němž potvrdili po velkém boji roli favorita Slováci. V prvním setu využili náskok dvou bodů získaných v úvodu a vyhráli 11:9. Domácí hráči ve druhém dějství rovněž získali dvoubodový náskok, ale v dramatickém závěru Slováci otočili na 14:12 a na nejvyšší stupeň vystoupili již popáté za sebou. Češi skončili popáté druzí.

"Je mi líto kluků v trojicích, že mají pouze jedno stříbro. Ale jako tým jsme táhli za jeden provaz a to bylo skvělé," řekl kapitán českého týmu Bubniak, který byl se ziskem dvou zlatých a jedné stříbrné medaile nejúspěšnějším hráčem šampionátu.

Pro něj to byla zároveň poslední reprezentační akce. "Před mistrovstvím světa jsem říkal, že jedno zlato bude super, a nakonec máme dvě. To, co jsme předvedli v křížových dvojicích, které celý rok nehrajeme, bylo fantastické. Byl to můj nejkrásnější šampionát a navíc v domácím prostředí. Myslím, že jsem zakončil svoji reprezentační kariéru tím nejlepším způsobem," dodal Bubniak.

Nohejbal:
Singl:
Finále: Bobis (Rum.) - Libert (Fr.) 2:0 (4, 9), o 3. místo: Vít (ČR) - Berger (Švýc.) 2:0 (6, 7).
Křížové dvojice:
Finále: ČR (Bubniak, Mrákava, Kokštein) - SR 2:0 (17, 7), o 3. místo: Rumunsko - Maďarsko 2:0 (8, 9).
Dvojice:
Finále: ČR (Bubniak, Pelikán, Mrákava) - Rumunsko 2:0 (7,4), o 3. místo: SR - Francie 2:0 (11, 6).
Trojice:
Finále: SR - ČR (Bubniak, Vanke, Kalas, Holub, Chytra) 2:0 (9, 12), o 3. místo: Maďarsko - Rumunsko 2:1 (3, -10, 8).

Reklama

Související témata: