Hlavní obsah

Basketbalistky Brna prohrály v Evropské lize s CSKA 71:91

BRNO

Basketbalistky Gambrinusu Sika Brno prohrály v nedělním dohrávaném utkání 8. kola Evropské ligy v domácí hale Rosnička s CSKA Moskva 71:91. Ruský tým oplatil českým mistryním porážku z prvního vzájemného zápasu, který se hrál na konci října rovněž v Brně.

Článek

Brňanky byly v tomto zápase papírově vedeny jako hostující tým, neboť se původně mělo hrát ve středu v Moskvě. Před vlastními diváky jim ale nevyšel úvodní poločas, ve kterém špatně bránily a umožnily soupeři získat rozhodující náskok. Ruský tým se sice po návratu do soutěže dal opět dohromady až těsně před utkáním, ale předchozí problémy nebyly na jeho výkonu vůbec znát.

"Soupeř potvrdil, že má velice silný tým a kvalitní lavičku. Hrál v pohodě. Bylo těžké s ním držet krok, protože jsme začali hodně nervózně," konstatoval asistent brněnského trenéra Vlastimil Havlík.

V defenzivě české mistryně chybovaly

Rychlé kombinační akce CSKA končily podle očekávání u podkošových hráček Wautersové a McCarvilleové, z dálky střílela přesně rozehrávačka Lawsonová. Brňanky držely téměř pět minut krok zejména zásluhou hbité Maigaové-Baové a díky koncovce Američanky Whitmoreové.

Koncentrovaně hrající soupeř ale postupně získal herní převahu, neboť v defenzivě české mistryně chybovaly. Nechávaly soupeřkám prostor ke snadným průnikům do podkošového prostoru, spolupráce bránících hráček se nedařila. K tomu se přidala nepřesná koncovka, obávaná kanonýrka Vítečková dala své první dva body až v 18. minutě, další opora Horáková se ke střelbě s výjimkou jediné nepřesné trojky vůbec nedostala.

I když se po změně stran Brňanky výrazně zlepšily, stačilo to pouze na chvilkové snížení na rozdíl dvanácti bodů (40:52). V závěru třetí čtvrtiny se ale hra domácích vrátila do starých kolejí a po půlhodině prohrávaly o 19 bodů.

Náznak obratu přišel ještě v poslední části zápasu. Brněnské hráčky zrychlily akce a zlepšily hru v obraně. Soupeř se dostal pod tlak a začal chybovat a šest minut před koncem byl rozdíl pouze desetibodový. Zkušený ruský celek se ale z chvilkové krize rychle dostal a žádné drama v závěru utkání po přesných tříbodových střelách už nepřipustil.

Šance byla

"Zápas byl zcela jiný než první vzájemný souboj. Trochu byla šance, když se podařilo snížit na desetibodový rozdíl. Neměli jsme ale šanci zápas obrátit. Ukázala se absence zraněné Žirkové, kvůli teplotě nemohla hrát ani Ivkovičnéová-Bérešová," uvedl Havlík.

Litevský trenér soupeře Gundars Vetra si pochvaloval, jak se jeho družstvo dokázalo v krátké době na zápas zkoncentrovat. Ke společné přípravě se tým sešel po existenčních starostech až v pátek a od té doby absolvoval jen tři tréninky.

"Ale možná to hráčkám pomohlo, neboť si mohly psychicky odpočinout od basketbalu," řekl trenér CSKA. "Hráli jsme v pohodě, oba vzájemné zápasy v Brně se nedají srovnávat. Brňanky tehdy hrály mnohem lépe, nám se dařilo více dnes. A také jsme se v úvodu sezony teprve sehrávali a zapracovávali jsme do týmu nové hráčky," dodal.

Evropská liga - skupina B:
CSKA Moskva - Gambrinus Sika Brno 91:71 (25:13, 46:29, 69:50)
Nejvíce bodů: Hammonová 22, Wautersová 20, McCarvilleová 16, Lawsonová 11 - Whitmoreová 23, Jansoneová 16, Maigaová-Baová 12. Rozhodčí: Kratschmer (Rak.), Zamojski (Pol.), Van Den Heuvel (Niz.). Trestné hody: 29/26 - 21/13. Fauly: 19:22. Trojky: 7:4. Diváci: 1250.

Reklama

Související témata: