Hlavní obsah

Další kubánská revoluce? Chystají se velké comebacky

Havana

Kuba - ostrov, který do světa vyslal snad nejvíce hvězd světového volejbalu. Jeden z národních klenotů však v posledních letech strádá. Ale pozor, kvalitní hráče vychovávájí v Karibiku stále, ti ale vůbec nereprezentují nebo hrají za jiné státy. Teď je tu šance, že se do národních barev vrátí, alespoň někteří, a Kubánci doufají, že by jejich vlajka mohla být na velkých akcích znovu vidět...

Foto: Sport.cz

Kubánec Robetlandy Simon už se do národního celku vrátil.

Článek

Pamatujete? Světový šampionát v roce 2010, v Itálii - kolébce světového volejbalu. Kubánci se dostávají do finále a mistrovství světa vystřeluje do světa především dva muže Robertlandyho Simona - možná nejlepšího středového hráče světa a především Wilfredo Leóna, smečaře, který je považován za vůbec nejlepšího volejbalistu na planetě.

Oba brzy po šampionátu kubánský národní celek opustili, stejně jako řada dalších sportovců a od té doby to šlo s výkonností reprezentace strmě dolů. Resumé - v roce 2014 to bylo 11. místo, na šampionátu před dvěma lety skončili zástupci z Karibského ostrova dokonce osmnáctí, hluboko v poli poražených.

Chyběla kvalita, kromě dvou hvězd chyběl i Yoandy Leal, další superstřelec, který se rozhodl reprezentovat Brazílii.

Teď se alespoň částečně znovu blýská na lepší časy. I díky zlepšenému politickému ovzduší se chtějí hráči do národního celku vracet, první vlaštovkou už byl loňský comeback Simona do reprezentace. U dalších dvou zmíněných to tak horké není - León začal hrát za Polsko, Leal vyměnil červeno-modro-bílý dres za kanárkový a cesta zpět asi nepovede.

Ozvali se však další hráči, kteří hrají na starém kontinentu a jsou tahouny svých celků. Fernando Hernandéz, univerzál z turecké Ankary, ostřílený italskou ligou, David Fiel - blokař, který uhranul v Belchatowě a v současnosti působí ve francouzském Turcoingu nebo jiný blokař Isbel Mesa. Ti všichni by se chtěli do sestavy vrátit.

A s návratem těchto hráčů by mohla i celá Kuba znovu výrazně vykukovat na volejbalové mapě světa.

Reklama

Související témata: