Hlavní obsah

Volejbal startuje. Týmy svazuje nejistota, jsou ale připravené soutěže dohrát

Svazuje je velká nejistota, ale hrdě hlásí velké odhodlání dohrát ligu. Nejvyšší volejbalové soutěže se chystají ke startu. Většina týmů řeší kromě sportovní formy i povinnosti a nařízení spojená s pandemií koronaviru. Kvůli ní se poslední ročník volejbalových lig ndohrát. „Naší hlavní ambicí je, abychom zahájili a následně dokončili všechny soutěže. Přijali jsme opatření, která nám v řízení a následně ve vyhlašování pořadí v soutěžích umožňuje větší flexibilitu," prohlásil Marek Pakosta, předseda Českého volejbalového svazu.

Foto: Lvi Praha

Za pomoci analýz se chtějí volejbalisté Lvů Praha zapojit do bojů o titul.

Článek

V nejvyšší soutěži mužů jsou adepty na titul Jihostroj České Budějovice, Karlovarsko, Dukla Liberec, Lvi Praha nebo Kladno. Mezi ženami chce být vidět Olymp Praha, Olomouc, Liberec nebo Šelmy Brno. V obou soutěžích se nesestupuje.

UNIQA extraliga měla začít netradičně a velkolepě. Předehrávkou na štvanickém tenisovém stadionu. Open-air volejbal na antuce se nestihl ani řádně ohlásit veřejnosti, v týmech se našli pozitivně testovaní hráči a museli společně s parťáky z týmu do karantény.

Také start soutěže se neobešel bez komplikací – utkání AERO Odolena Voda proti Black Volley Beskydy se muselo ze soboty přesunout na úterý. Volejbalové týmy řeší i počet diváků, kteří smějí na zápasy, stejně jako zajištění proticovidových opatření.

„Náklady narůstají obrovsky. Kluby shánějí dezinfekce, zabezpečují pořadatelskou službu, rozdělování sektorů pro diváky. Bohužel se začínají projevovat propady příjmů," popisoval Pakosta. V případě karantény nařízené příslušným orgánem státní správy danému oddílu musí být odložená soutěžní utkání odehráná do třiceti dnů. Nesehrání odloženého zápasu bude vyřešeno stanovením výsledku 0:3 (0:75) bez odečtu bodu.

„Hra o titul bude hodně odvislá také od toho, jak se týmy s epidemií poperou a bude to záviset i na štěstí. Rádi bychom bojovali o medaile," prohlásil Jakub Novotný, prezident ČEZ Karlovarsko.

Foto: Sport.cz

Volejbaloví Lvi Praha chtějí v této sezoně zaútočit na mistrovský titul.

Od pátku navíc stát zakázal na vnitřních akcí stání pro více než deset lidí, diváci musí mít zároveň roušky. „Potvrzuji, že dodržíme veškerá opatření. Jen doufám, že stát pak profesionálním klubům tyto ztráty bude kompenzovat. Profesionální sport balancuje nad propastí," dodal Novotný, jehož tým by se měl účastnit také Ligy mistrů. „Zatím ani nevíme, jestli budeme moci hrát, protože máme ve skupině Novosibirsk, kam se momentálně nelze moc dostat."

Koronavir u deseti hráčů

Velmi komplikovanou přípravu zaznamenali v Liberci, kde měli deset volejbalistů ze čtrnáctičlenného kádru pozitivní na Covid-19 a zbytek týmu skončil v karanténě. „Hráči v ní byli čtrnáct až dvacet dní, podle toho jak se u nich onemocnění projevilo. To znamená, že nyní začínáme úplně znova, bez přípravných zápasů," prohlásil ředitel liberecké Dukly Pavel Šimoníček

Kromě favorizovaného Jihostroje či Karlovarska vyhlásili útok na titul také Lvi Praha. Tým posílil kapitán české reprezentace a její klíčový nahrávač Jakub Janouch. Lvi budou spoléhat na kvalitní hráče ze Srbska nebo Austrálie. Pražský tým měl posílit také hráč z Kuby, kterému však odlet do Česka zatrhli úřednici kvůli pandemii.

„Už jsme pro něj měli letenku i ubytování. Jenže přišel další zákaz. Uděláme maximum pro to, aby nás co nejdříve posílil. Nevíme kdy, ovšem musíme ho sem dostat," zdůraznil Tomáš Pomr, trenér Lvů, kteří od letošní budou hrát v hale na Podvinném mlýně.

Velké plány Olympu

Velmi zajímavá bude letos také UNIQA extraliga žen. Olymp Praha bude spoléhat na dvě staronové posily – smečařku Evu Hodanovou a univerzálku Anetu Kocmanovou Havlíčkovou. „Udělali jsme velký kus práce. Družstvo se nám podařilo sestavit dobře. Určitě budeme pomýšlet na medailové pozice a uspět budeme chtít i v poháru CEV a Českém poháru," prohlásil trenér pražského týmu Stanislav Mitáč.

Zcela bez cizinek bude VK Brno. „Od začátku jsme chtěli jít touto cestou, akorát loni jsme řešili nedostatek hráček, proto jsme angažovali dvě Američanky," řekl trenér Ondřej Boula. V minulé nedohrané sezoně se vůbec nedařilo Přerovu, skončil poslední a měl hrát baráž, která byla kvůli koronaviru zrušena. Kádr nyní významně přebudoval.

Do UNIQA extraligy mužů zasáhne celkem 12 týmů, první část bude dvoukolová. Prvních šest týmů po skončení základní části bude mít jistotu play-off. Pořadí na 11. a 12. místě po odehrání základní části je konečné. O mistrovský titul u žen bude usilovat deset družstev, do play-off postoupí 8 nejlepších po první části.

Reklama