Hlavní obsah

Pierce zařídil basketbalistům Bostonu jedenáctou výhru v řadě

Basketbalisté Bostonu prodloužili zásluhou vítězství 118:116 v New Yorku v jednom z nejdramatičtějších utkání dosavadního průběhu sezony NBA svou vítěznou šňůru. Celtics díky koši Paula Pierce v poslední sekundě ukončili osmizápasovou vítěznou sérii domácích Knicks a sami si připsali jedenáctou výhru v řadě.

Foto: Elise Amendola, ČTK/AP

Radující se Paul Pierce z Bostonu (uprostřed) v objetí se svými spoluhráči.

Článek

Knicks přitom po většinu průběhu zápasu špičkové úrovně vedli, než se duel v posledních minutách proměnil v přestřelku. "Vůbec jsme to utkání neměli pod kontrolou, ale nikdy jsme nepřestali bojovat," uvedla jedna z hvězd Bostonu Ray Allen.

Právě on minutu před koncem čtvrté čtvrtiny chladnokrevně zavěsil trojku z rohu a dostal Boston do vedení 116:113, prvního pro Celtics v zápase od stavu 7:5 v první části. Dvanáct sekund před sirénou vyrovnal další trojkou Danilo Gallinari, ale poslední slovo měl Pierce.

Třiatřicetiletá ikona Bostonu s typickou čelenkou proměnila vítěznou střelu čtyři desetiny sekundy před sirénou a uzavřela svůj střelecký účet na 32 bodech.

Newyorská hala Madison Square Garden přesto ještě jednou explodovala nadšením po tříbodovém pokusu Amarea Stoudemirea, jenž dal Knicks na chvíli naději, že zápas přece jen dotáhnou do vítězného konce. Z opakovaných záběrů však bylo jasné, že domácí kanonýr vypustil svou střelu až po vypršení času, takže koš nebyl uznán.

Dalším soupeřem Knicks bude Miami

"Celý zápas jsme je měli. Hráli jsme skvěle, ale oni odvedli dobrou práci," ocenil Stoudemire soupeře. Letní posila Knicks i tak nastřílela 39 bodů a prodloužila svou klubovou rekordní sérii s minimálně 30 body na zápas už na devět utkání.

New York čeká další test v pátek, kdy narazí na rozjeté Miami. Heat ve středu porazili 101:95 Cleveland a připsali si desátou výhru za sebou. LeBron James v druhém duelu proti bývalému týmu nastřílel 21 bodů, Dwyane Wade o sedm víc. Miami těsně uniklo desáté vítězství za sebou o deset a více bodů, což mohli Heat dokázat jako čtvrtý tým v historii NBA.

San Antonio si udrželo pozici nejlepšího týmu ligy díky vítězství 92:90 nad Milwaukee. Vítězným košem se sirénou se ně zasloužil Argentinec Manu Ginobili a Spurs si připsali 21. výhru ve 24. zápasu sezony.

K výhře Chicaga 110:93 nad Torontem pomohl jedenácti body a stejným počtem doskoků Joakim Noah. Francouzský hráč nicméně po zápase oznámil, že musí na operaci s poraněným vazem na palci pravé ruky a čekají ho dva měsíce pauzy.

Basketbalová NBA:
Dallas - Portland 103:98, Indiana - LA Lakers 94:109, Memphis - Charlotte 113:80, Miami - Cleveland 101:95, New Orleans - Sacramento 94:91, New York - Boston 116:118, Oklahoma City - Houston 117:105, Philadelphia - LA Clippers 105:91, Phoenix - Minnesota 128:122, San Antonio - Milwaukee 92:90, Toronto - Chicago 93:110.

Reklama

Související témata: