Hlavní obsah

Basketbalová liga mužů se rozšíří na 14 týmů

PRAHA

Příští ročník basketbalové ligy mužů se premiérově bude hrát se čtrnácti týmy místo současných dvanácti. O rozšíření nejvyšší soutěže rozhodl výkonný výbor České basketbalové federace (ČBF). Ten začne od února jednat s Asociací ligových klubů (ALK), která soutěž řídí, o novém schématu a hracím systému Mattoni NBL. ČTK to řekl předseda ČBF Miroslav Jansta.

Článek

"Našemu basketu by rozšíření do nových oblastí a měst měla pomoci, nabouráme zažité stereotypy, i když ze začátku asi nebude všechno jednoduché," řekl Jansta. Podle něj není vyloučeno, že českou nejvyšší soutěž doplní i některý ze slovenských celků. "Předběžný zájem vyslovila třeba Nitra, ale všechna jednání jsou zatím na začátku," uvedl Jansta.

ČBF vidí expanzi elitní mužské soutěže přínos. Ráda by mužský basketbal přivedla do regionů, kde se ligová soutěž zatím nehraje; třeba do jihočeského či karlovarského. Zvýšením počtu týmů v první lize by také podle názoru federace mělo dostat šanci více českých hráčů, protože v nových mužstvech vzniknou další "pracovní příležitosti".

Odpůrci rozšíření ale namítají, že rozšířením soutěže poklesne její kvalita, která se rozmělní mezi větší počet týmů. "Pokud budu hovořit za Pardubice, tak s rozšířením nesouhlasím. Nelíbí se nám ani to, že o o rozšíření rozhodl samotný výkonný výbor, aniž by se vedla nějaká širší debata mezi kluby, trenéry a dalšími odborníky," řekl ČTK pardubický generální manažer Pavel Stara, který je zároveň i členem ALK.

Stara tvrdí, že současná ekonomická situace, kvůli níž se kluby často dostávají do existenčních problémů, rozšiřování soutěží nenahrává. Za příklad uvádí úřadujícího slovenského mistra Pezinok, který se v lednu odhlásil ze slovenské ligy. "Jsme v těžké ekonomické době a i tradiční účastníci ligy mají starosti, aby situaci ustáli. Třeba i ve fotbale se uvažuje o tom, že se sníží počet týmů v první lize a my teď máme jít spíš opačným směrem... To se nám jednou může vymstít," řekl Stara.

Podle Stary je pro českou nejvyšší soutěž optimální počet dvanácti mužstev. "V lize by měly startovat jen celky s dopřed garantovaným dobrým ekonomickým zázemím a odpovídajícím kádrem, jinak bude soutěž devalvována. V jiných zemích je dokonce licence pro nejvyšší soutěž garantovaná minimálním rozpočtem a garancí naplnění rozpočtu. Je tím eliminována možnost poškození dobrého jména dané ligy, pokud třeba někdo odstoupí. Protože se bavíme o profesionální soutěži," uvedl Stara. "Na druhou stranu vítám, že se alespoň rozproudila diskuse, která nás může posunout dál. Rád se podívám na všechny možnosti, které s rozšířením souvisí," prohlásil Stara.

Představitelé federace zatím prý nemají jasno v otázce, podle jakého klíče by nejvyšší soutěž v příští sezoně doplnili. "Kdyby opravdu bylo čtrnáct týmů, asi by se letos z první ligy nesestupovalo a ze druhé ligy by byla možnost přímých postupů. V úvahu přichází i udělení divokých karet," uvedl pro ČTK šéf ALK Zdeněk Bříza.

Diskutuje se také o herním schématu ligy. Jansta by si prý dokáže představit dvoukolový model základní části, po níž by se soutěž rozdělila do nadstavby. V ní by se mezi sebou poměřily týmy z nejlepší šestky, druhou skupinu by vytvořily týmy ze sedmého až čtrnáctého místa. "Ale všechno teď vyhodnocuje sportovní ředitel ligy. V únoru o všem budeme hovořit se zástupci ligových klubů," řekl Jansta.

Důležitou otázkou také zůstává, zda bude v příští sezoně hrát českou ligu od jejího začátku Nymburk, vítěz sedmi posledních ročníků, který letos kvůli své účasti v Jadranské lize do Mattoni NBL zasáhne až v nadstavbové části před play off.

Základní část české nejvyšší soutěže tak nyní hraje jen jedenáct týmů, protože uvolněné místo Nymburka neobsadil žádný z oslovených klubů z nižších soutěží. Experti proto nyní vyslovují obavy, zda federace najde dostatečně silné adepty, když před minulou sezonou neuspěla při snaze o doplnění ligy na dvanáct týmů. "O dalším osudu Nymburka bude jasno v únoru. Každopádně bude dost času zareagovat, ať už to dopadne jakkoliv," dodal Jansta, který kromě funkce předsedy ČBF šéfuje právě i nymburskému klubu.

Reklama