Hlavní obsah

Ženská basketbalová liga se rozšíří z 10 na 12 týmů

PRAHA

Příští ročník první basketbalové ligy žen se bude hrát s dvanácti týmy místo dosavadních deseti. O rozšíření nejvyšší soutěže rozhodl už v minulém týdnu výbor České basketbalové federace. V praxi to znamená, že letos z ligy žádné družstvo nebude sestupovat.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ilustrační foto

Článek

"Hlavní motiv je ten, aby se do nejvyšší soutěže dostalo víc mladých a talentovaných hráček, které by v ní měly dál růst," řekl guvernér Asociace ženských ligových klubů Ladislav Jirsa.

Ve šlépějích mužů

Ženská liga jde ve šlépějích mužské soutěže, která se od další sezóny rozšíří ze dvanácti na čtrnáct mužstev. Expanzi ženské ligy ale předcházelo těsné hlasování mezi současnou desítkou ligových klubů.

Návrh na účast dvanácti týmů v dalším ročníku inicioval poslední tým ligy Studánka Pardubice, který pak podpořily pražské celky USK a VŠ, Strakonice a Valosun Brno. Proti prý byly Frisco Brno, Trutnov, Hradec Králové a Karlovy Vary, mladoboleslavská Slovanka se hlasování zdržela. Doporučení Asociace ženských ligových klubů vzápětí jednomyslně schválil výbor ČBF.

V příštím ročníku nejvyšší ženské soutěže se tak objeví deset družstev, které v ní nastupují i letos. Přímo by měl ze druhé ligy postoupit její vítěz a dvanáctku pak doplní tým, který dostane divokou kartu od speciálně vytvořené komise.

"Ta posoudí sportovní výkonnost, zázemí klubu, jeho práci s mládeží a také ekonomické možnosti, aby to nebyl výkřik na jedinou sezónu. Hledisko může hrát i regionální postavení týmu. Je zájem na to, aby se ženská liga dostala na nová místa," řekl Jirsa. Zatím ale zdaleka není jasné, jak bude nový systém rozšířené soutěže vypadat. Herní systém by se měl finalizovat během jara. Nový ročník ligy by podle Jirsy měl začít na začátku října.

Reklama