Hlavní obsah

Basketbalová NBA odložila Veselému a spol. tradiční kurz pro nováčky

Vedení NBA odložilo kvůli výluce každoroční předsezónní kurz pro nováčky zámořské ligy. Jan Veselý a spol. měli od 9. do 11. srpna usednout do lavic a absolvovat přednáškový maraton, na kterém nováčci získávají důležité a přínosné informace či doporučení, které jim mohou pomoci v jejich další kariéře. Akci tradičně pořádají NBA a hráčská asociace, nový termín bude stanoven, jakmile se podaří dohodnout podmínky nové kolektivní smlouvy.

Foto: Reuters

Český basketbalista Jan Veselý s komisionářem NBA Davidem Sternem

Článek

Takzvaný lockout začal v NBA 30. června, kdy vypršela předchozí kolektivní smlouva. Vedení ligy předložilo hráčské asociaci návrh na nový platový strop a další změny týkající se ekonomických podmínek, což hráčská asociace odmítla. NBA už také zrušila tradiční předsezonní letní ligu a ohrožen je start sezóny, který je naplánován na 1. listopadu. Při předchozí výluce v NBA v ročníku 1998/99 byla sezóna zkrácena z 82 zápasů základní části na 50 utkání.

Kvůli nejistotě kolem nadcházející sezóny se množí informace o možných angažmá zámořských hvězd v zahraničí. O Kobem Bryantovi z Los Angeles Lakers se například spekuluje, že jedná s Besiktasem Istanbul, s nímž už podepsal smlouvu Deron Williams z New Jersey.

V Číně by zase mohli strávit výluku zlatí olympijští medailisté Chris Paul z New Orleans či Carmelo Anthony z New Yorku. Oba to řekli v Hongkongu na propagačním turné, které v těchto dnech v nejlidnatější zemi světa absolvují.

Naopak mimo basketbalové dění se v případě pokračující výluky vydá Kevin Love z Minnesoty. Nejlépe doskakující hráč ligy se chystá hrát plážový volejbal na profesionálním okruhu, na konci srpna má v plánu start na turnaji Manhattan Open. Beachvolejbalu se věnovali Loveův strýc i otec.

"Myslím, že je to dobrý nápad jak být aktivní, zůstat v kondici a mít během lockoutu nějakou zábavu," řekl Love agentuře AP po prvním tréninku s profesionálními volejbalisty. "Neočekávám vyloženě, že budu vyhrávat. Ale doufám, že překvapím," dodal basketbalista, který pro chystané hostování ve světě volejbalu ještě nenašel spoluhráče.

Reklama