Hlavní obsah

Bývalá česká volejbalová esa: Jen snít o medaili nestačí

Marek BurkertPrávo

Byly doby, kdy si bez Martina Lébla a Michala Raka dovedl volejbalovou reprezentaci představit jen málokdo. Evropský šampionát, v němž český tým vypadl už v osmifinále, naplno ukázal, jak moc elitní blokaři z italské ligy chybějí.

Foto: Jan Sokol, ČTK

Petr Konečný (vlevo) smečuje nad sítí v utkání proti Polsku.

Článek

Ve všech čtyřech odehraných zápasech mělo domácí mužstvo na bloku horší statistiky než soupeř. Lébl (Roma) i Rak (Valentia) se ale z účasti na ME omluvili z osobních důvodů. „Vzhledem k problémům s kyčlí, se kterou jsem byl i na operaci, už nejde, abych strávil tři měsíce v létě na soustředění,“ řekl Lébl.

Do kritiky bývalých spoluhráčů se mu příliš nechtělo. „Snít o medaili je hezké, to jsme ale snili posledních patnáct let taky a to nestačí. Druhá věc je reálná síla našeho volejbalu. Přes Polsko a Slovensko se postoupit dalo. Z toho pohledu to pro nás moc dobře nedopadlo,“ prohlásil Lébl.

"Drobek byl naštvaný"

Ve chvíli, kdy šlo do tuhého, se opory zrovna nepochlapily. Největší tahoun Jan Štokr se přes veškerou snahu neprosadil. „S Drobkem jsem si psal. Byl slušně řečeno naštvaný a rozčarovaný, protože se chtěl ukázat doma v nejlepším světle. V Trentinu ho nosí na rukou. Vyhrál s nimi, co se dalo. V nároďáku to ale zase nevyšlo,“ divil se Rak.

Společně s Léblem byli u posledních zaznamenáníhodných úspěchů českého volejbalu – 4. místa ve finále Světové ligy 2003 a triumfu v Evropské lize 2004. „Ty doby, kdy jsme to s Michalem drželi, jsou ale pryč. Už to nechci hodnotit, jsou tam jiné typy hráčů. Do nároďáku se po delší době vrátil Petr Konečný. Jakub Veselý potřebuje získat zkušenosti a každý takový šampionát mu jen prospěje,“ pomyslel si Lébl.

Šance, že se s Rakem v národním týmu ještě objeví, ovšem stále žije. „S Honzátkem (kouč Svoboda – pozn.) jsem byl v kontaktu a domluvili jsme se, že teď se soustředím na ligu a připravím se na další reprezentační sezónu,“ prozradil Rak. „Pokud by to byl jednorázový turnaj, tak bych hrát mohl,“ tvrdil i jeho bývalý parťák.

Reklama