Hlavní obsah

Basketbalová hvězda Parker se na dobu výluky NBA stal hráčem Lyonu

LYON

Hvězda NBA a nedávného mistrovství Evropy Tony Parker bude hrát během výluky v zámořské soutěži za Asvel Villeurbanne z Lyonu. Francouzský klub na svém webu oznámil, že se s devětadvacetiletým rozehrávačem dohodl na spolupráci do doby, než se za oceánem podaří vyřešit patovou situaci ohledně podmínek nové kolektivní smlouvy.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Francouzský basketbalista Tony Parker.

Článek

Parker je trojnásobný šampión NBA se San Antoniem, při posledním titulu v roce 2007 byl vyhlášen nejužitečnějším hráčem finále. Na nedávném mistrovství Evropy v Litvě dovedl Francii až do finále, což pro mužstvo znamenalo přímý postup na olympijské hry v Londýně, a byl nejlepším střelcem turnaje s průměrem 22,1 bodu na zápas.

Ve čtvrtek bude mít Parker v Paříži tiskovou konferenci, poprvé by měl nastoupit 14. října proti týmu Paris-Levallois. Do francouzské ligy se vrátí po deseti letech, před odchodem do NBA hrál v letech 1999 až 2001 za pařížský Basket Racing.

V domácích soutěžích se představí i další francouzští reprezentanti z NBA - Nicolas Batum z Portlandu bude hrát za euroligový SLUC Nancy, Boris Diaw z Charlotte za Bordeaux v druhé lize. V Itálii zase už dříve oznámil Virtus Boloňa, že se dohodl na angažmá americké hvězdy Kobeho Bryanta z Los Angeles Lakers.

Smír v nedohlednu

Smír v NBA zatím na spadnutí není. Po dalším neúspěšném jednání vedení ligy v úterý zrušilo zbývající přípravné zápasy a rozhodlo, že pokud se hráči a majitelé klubů nedohodnou na nové kolektivní smlouvě do pondělí 10. října, basketbalová liga přijde minimálně o první dva týdny nové sezony. NBA má začít 1. listopadu.

Reklama

Související témata: