Hlavní obsah

Kouč házenkářek Bašný uznal v Mostě kvality Švédek

MOST

Byl to v mostecké sportovní hale svátek. Kvalifikační utkání házenkářek o postup na mistrovství Evropy mezi celky Česka a Švédska nabídlo natěšeným fanouškům pěkný zážitek. A nic na tom nezměnila ani porážka domácího týmu o devět gólů.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Iveta Luzumová (vlevo) se snaží prosadit přes Wibergovou ze Švédska

Článek

Trenér českého družstva Jan Bašný nejprve pogratuloval soupeři k vítězství. „První půle byla dost vyrovnaná a naše děvčata byla schopná fyzicky držet krok. Ubránili jsme postupný útok, ale nedali jsme hodně šancí. Důležitý se ukázal závěr prvního poločasu, kdy jsme v posledních dvaceti vteřinách dostali dva góly. To zkreslilo dosavadní obrázek zápasu,“ líčil Bašný. A uznal, že druhá část proběhla v režii favoritek. „Došly nám síly a děvčata už tak dobře nebránila. Rozdíl byl markantní. Švédky potvrdily pozici vicemistryň Evropy, přičemž tvrdím, že jejich obrana je nejlepší na světě,“ podotkl trenér.

Nejlepší střelkyní českého celku byla Klára Černá, autorka pěti branek. „Musíme si uvědomit, proti komu jsme hrály. Švédsko je elitní tým, kdežto my jsme se za poslední léta na žádný šampionát nedostaly. Situace se vyvinula tak, že pokud chceme postoupit na mistrovství Evropy, potřebujeme porážet Rakousko a Slovinsko. Už fakt, že jsme vyhrály v Rakousku, byl překvapením a udělat za pár dní druhý podobný kousek i proti Švédsku, to by se asi jednalo o senzaci, na kterou se při vší odvaze dalo jen těžko pomýšlet,“ mínila Černá.

Její zásluhou český tým vedl nad Švédskem 5:4. „To ano, ale hraje se šedesát minut a tušily jsme, že asi vedení dlouho neudržíme. Zvlášť poté, co soupeřkám skvěle chytala gólmanka,“ pravila jedna z nejlepších českých hráček.

Kouč Bašný si pochvaloval atmosféru v Mostě. „Po té podpoře, jakou jsme měli, se postarám o to, aby se v Mostě uskutečnila další utkání. Takové prostředí potřebujeme. Házená se hraje pro diváky, kteří se nám snažili pomáhat,“ uvedl trenér. A Černá doplnila: „Fanoušci byli super. I když se nám ke konci nedařilo, vůbec na nás nepískali. Pro nás je příjemné, když víme, že máme pro koho hrát. Je to jako divadlo.“

Reklama

Související témata: