Hlavní obsah

Basketbalista Veselý: Je to nuda. Hledám si angažmá v Evropě

Marek BurkertPrávo

Dlouho byl optimistou, ale teď už se přiklání k variantě, že slavnou NBA si zahraje až příští podzim. Český basketbalista Jan Veselý, jenž byl draftován týmem Washington Wizards, přiletěl z Ameriky domů a tuší, že sezónu bude muset strávit na starém kontinentu.

Foto: Petr Horník, Právo

Český basketbalista Jan Veselý

Článek

Můžete stručně zrekapitulovat, jak jste trávil poslední týdny?

Sezónu jsem ukončil v červnu, následoval draft, dovolená. Pak jsem se měsíc a půl připravoval v Los Angeles v prostorách agentury, která mě zastupuje. Byl tam třeba i můj budoucí spoluhráč JaVale McGee z Washingtonu. Ten má mimochodem strašně dlouhé ruce, vypadá, že vůbec nemusí skákat... Teď si ale musím najít místo, kde se dá solidně potrénovat tady v Česku.

Americká individuálnější příprava vám sedla?

Každý jel podle sebe. Tréninky byly většinou basketbalové, posilovnu si každý řešil sám. Běhali jsme na páse nebo na pláži. Zvykal jsem si asi týden, než jsem se do toho dostal.

Využijete toho letos? Jinými slovy, začne podle vás sezóna v NBA?

To se uvidí, teď se ještě čeká, co se v Americe rozhodne. Ale hledáme nějaké angažmá, kde si zahraju, nebo se aspoň dostanu do zápasového tempa.

Kolik máte nabídek?

O tom bych nehovořil. Přemýšlím nad Evropou, do Číny se mi tedy moc nechce (směje se).

Český basketbalista Jan Veselýfoto: Právo/Petr Horník

Připadá v úvahu i Partizan Bělehrad, kde jste působil?

Asi by to byla nejjednodušší varianta vrátit se právě tam. Neřešit žádné formality. Srbové si hodně přejí, abych tam šel.

Takže do NBA až příští rok?

Je tady už skoro konec listopadu a pořád se nic neděje. Vypadá to zle, budeme muset hledat. Je to nuda, když si vezmete, že od konce června nehraju zápasy. Ten stereotyp je dost ubíjející.

Co soudíte o přetrvávajících sporech? Kdo je víc v právu, hráči, nebo majitelé?

Hráči měli minulý rok 57 procent z výdělku ligy. A teď se jedná o padesáti... Myslím si, že je to celkem nefér. Samozřejmě je krize, ale přijít o sedm procent, to se mi moc nezdá.

Berete neustálá bezvýchodná jednání v klidu, nebo vás štvou?

Já jsem flegmatik, že to moc neřeším. Ale teď už mě to začíná štvát. Sledoval jsem to, měl jsem informace každý den. Myslím, že hráči mají pravdu. Už se nejedná o peníze, ale spíš o moc. O to, kdo bude v NBA rozhodovat.

K tomu ztracená sezóna...

Všichni říkají, že to hráči měli podepsat. Na jednu stranu mají pravdu, všichni by byli rádi, aby se začalo hrát. Hráči by sice nepřišli o sezónu, jenže tady jde o budoucnost.

Neklesne kvůli výluce v Americe zájem o basket?

Loni byl basketbal nejpopulárnější za dlouhá desetiletí, před americkým fotbalem i baseballem. Teď však důvěru fanoušků určitě ztrácí.

Pocítil jste to i při americkém pobytu?

Určitě. Chtěl jsem si aspoň trochu spravit chuť, tak jsem vyrazil na fotbal. LA Galaxy hrálo proti Red Bullu play off zápas. Ale to byla taková čutaná! Já jsem zvyklý na Ligu mistrů. Chelsea proti Barceloně a jediný, kdo tam něco hrál, byl Beckham. Naopak NHL byla super. Drama až do konce, plná hala. Nasál jsem atmosféru, která mohla být na basketu. . .

Reklama