Hlavní obsah

Jícha je základ. A trumfů máme víc, říká trenér házenkářů před ME

Nejsilnější možný kádr, včetně sedmi házenkářů z bundesligy, odvezl trenér Martin Lipták na ME v Srbsku. „Až se bojím, jak nám zatím vše vychází,“ říká s vědomím, že se od českého týmu čeká minimálně obhajoba 8. příčky z minulého šampionátu.

Foto: Murad Sezer, Reuters

Házenkář Filip Jícha bude opět základním kamenem reprezentace.

Článek

Proč jste vyrazili s téměř týdenním předstihem?

Chtěl jsem dát klukům dost času, aby se před nedělním vstupem do turnaje sžili s prostředím.

Chystáte se ještě přímo v Niši něco pilovat v tréninku?

Chceme vyladit protiútok a zaměříme se i na způsob hry při osobní obraně Jíchy. Na nejužitečnějšího hráče minulého mistrovství se určitě soupeři zaměří, i když si myslím, že třeba Němci to vezmou tak, že se přece nebudou shazovat osobkou.

Nebude ale hra mužstva stát a padat právě s výkonem hvězdy německého Kielu?

Jícha představuje základní údernou sílu, ale potenciál cítím v týmovém pojetí. Trumfů máme víc. Jsou tu další ostré spojky. Hodně věřím taky specialistům v obraně Kubešovi a Hynkovi a silní jsme i na postu gólmana.

Máte určenou jedničku do branky?

Úmyslně ne. Vzorná spolupráce Galii a Štochla je silnou devízou. Nezastupitelná, co se týče atmosféry, je úloha kapitána Nocara. Ctím vnitřní sílu party a držím se zásady, ať si hráči klidně i blbnou, když se to pozitivně promítne na hřišti.

Poprvé za více než tři roky vašeho působení u české reprezentace máte k dispozici všechny hráče, které jste chtěl mít. Zvyšuje to ambice mužstva?

Tahle zkušená generace by si zasloužila pořádný úspěch. Jestliže jsme minule skončili bez spojky Horáka i pivota Juříčka osmí, tak ve skrytu duše chci, aby to letos i s těma dvěma dopadlo lépe. Základ je vylézt ze skupiny, v níž zdánlivě patří role outsidera Makedonii, ale nechci se minimalisticky soustředit na jediný zápas. Určitě máme na to, abychom úspěšně zvládli i souboje s Němci a Švédy.

Reklama

Související témata: