Hlavní obsah

Beachvolejbalisté Perušič se Schweinerem ovládli turnaj v Dauhá

Dauhá
Aktualizováno

Plážoví volejbalisté Ondřej Perušič a David Schweiner korunovali senzační pouť čtyřhvězdičkovým turnajem v Dauhá premiérovým českým mužským titulem na Světovém okruhu. Ve finále s Brazilci Evandrem a Gutem ani jednou neprohrávali a přes komplikace v závěru druhého setu zvítězili 21:16 a 21:19. Získali tak pořádnou porci bodů do olympijské kvalifikace.

Foto: ČVS/Kohelka

Schweiner a Perušičem měli důvod k radosti.

Článek

"Doteď si pořád neuvědomujeme, že jsme vyhráli takhle velký turnaj. Ani vlastně nedokážu moc popsat svoje emoce," řekl Schweiner novinářům.

České dvojici se od začátku dařilo eliminovat mistra světa z roku 2017 Evandra, který je s 210 centimetry jedním z nejlepších smečařů na okruhu, navíc jej zdobí i tvrdé podání. Na síti se dařilo Schweinerovi, zatímco Perušič Brazilce deptal skvělými zákroky v poli.

Češi, kteří za celý turnaj ztratili jediný set a připsali si několik cenných skalpů, dlouho mířili k nečekaně snadné výhře. Za stavu 17:12 ale Schweiner znervózněl a po jeho nevynucených chybách Brazilci vyrovnali. Životní úspěch si však čtrnáctá nasazená dvojice vzít nenechala. "Provedli jsme pár vynucených chyb, hlavně na mojí ztrátě. Jinak tam nebylo moc co vytknout. Je malý bonus, že jsme neprohrávali ani jednou během zápasu," řekl Schweiner.

"S blížícím se koncem druhého setu na nás padla nervozita z možného vítězství a bylo těžké se soustředit, ale naštěstí jsme to nakonec dotáhli," řekl v rozhovoru na kurtu Perušič. "Za celý turnaj jsme neměli žádné výkyvy, až na můj výpadek ve druhém setu finále," dodal Schweiner.

Šestadvacetiletí Perušič se Schweinerem uspěli ve finále elitního seriálu na třetí pokus. Stříbro získali před třemi lety v Mersinu a předloni v Ostravě. Za vítězství na katarském písku získali 20 tisíc dolarů, do žebříčku si připíšou 800 bodů.

Udělali tak i velký krok směrem k olympijským hrám v Tokiu. "Nechci říkat, že nám to dává stoprocentní jistotu, ale šance na kvalifikaci jsou o hodně vyšší. Ještě máme několik turnajů, abychom ranking mohli zlepšit. Soupeři, se kterými bojujeme o místo, budou pod větším tlakem. My se opíráme o dobrý výsledek," řekl Schweiner.

Společně hráli první zahraniční turnaj po 16 měsících Naposledy spolu byli na podzim v roce 2019 v Mexiku. "Nevěděli jsme, jak to bude fungovat, jak budeme hrát. Minulý rok jsme se potýkali s menšími zraněními. Byli jsme fakt v očekávání. Dopadlo to nejlépe, jak mohlo," usmál se Schweiner.

Za úspěchem stojí vydařená příprava. Strávili dva měsíce v Římě a dva měsíce na Tenerife. "To se určitě odrazilo v herním projevu," uvedl Schweiner.

Na Světovém okruhu se dosud z českých beachvolejbalistů z vítězství radovaly pouze ženy. Markéta Nausch Sluková triumfovala čtyřikrát s Barborou Hermannovou a dvakrát s Kristýnou Hoidarovou Kolocovou. Hermannová má na kontě i jeden triumf s Martinou Williamsovou Bonnerovou.

Mezinárodní scéna v plážovém volejbalu se v Dauhá znovu rozjela po půlroční pauze způsobené pandemií koronaviru. Turnaj v katarské metropoli se konal bez fanoušků a za přísných opatření.

Mezi ženami obsadily Markéta Nausch Sluková s Barborou Hermannovou 17. místo, Michala Kvapilová s Michaelou Kubíčkovou se podělily o 25. příčku. Prvenství slavily Američanky Alix Klinemanová a April Rossová.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Sportcz (@sport.cz_ig)

Turnaj Světového okruhu v plážovém volejbalu kategorie 4* v Dauhá (Katar):
Muži:
Finále:
Perušič, Schweiner (14-ČR) - Evandro, Guto (17-Braz.) 2:0 (16, 19),
o 3. místo:
Taylor Crabb, Gibb (4-USA) - Dalhausser, Lucena (10-USA) 2:0 (9, 21).
Ženy:
Finále:
Klinemanová, A. Rossová (2-USA) - Humanaová-Paredesová, Pavanová (1-Kan.) 2:0 (20, 18),
o 3. místo:
Agatha, Duda (3-Braz.) - Kolinskeová, Stockmanová (14-USA) 2:0 (13, 14).

Reklama

Související témata: