Hlavní obsah

Drama českých basketbalistů má dobrý konec

Strašák dnešní doby v podobě nákazy covid-19 zasáhl na startu závěrečné olympijské přípravy i české basketbalisty. Potvrzené pozitivní testy by znamenaly velkou komplikaci pro tým, který si senzačně po 41 letech vybojoval olympijskou letenku.

Foto: Chad Hipolito, ČTK/AP

Podezření na nákazu koronavirem mezi českými basketbalisty se naštěstí nepotvrdilo.

Článek

„Bylo to trochu dramatické, ale ne až tak, jak to vypadalo navenek,“ líčí manažer české reprezentace Michal Šob. Po středečním setkání v Praze tým ještě hrozící komplikace neprezentoval, ale nastaly už krátce po nástupu na týmový hotel.

„Měli jsme standardní proceduru, to znamená všichni měli antigenní test, který byl negativní a umožnil nám vstup do hotelu,“ líčí Šob. Pak proběhlo druhé kolo citlivějšími PCR testy.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený cz.basketball (@cz.basketball)

„U některých osob ten PCR vyšel nejednoznačný, takže v tu chvíli zůstávali na svých pokojích v samoizolaci, kterou jsme nařídili a čekali na výsledky dalších testů,“ popisuje týmový manažer. Mělo se jednat o tři blíže nespecifikované členy kádru.

Ten původně čítal dvanáct hráčů, kteří vybojovali postup v kanadské Victorii, ale trenér Ronen Ginzburg pro jistotu rozšířil tým o další čtyři reprezentanty.

Opakované testy už vyšly hráčům negativně a připojili se zpět k týmu. „Nebylo to nic příjemného, ale všichni to respektovali a chápali. Zaplaťpánbůh, že teď mají všichni test negativní,“ oddechl si Šob.

Podobné trable řešil také soupeř českých basketbalistů ve skupině tým USA, jemuž z kádru vypadl hvězdný rozehrávač Bradley Beal právě kvůli opatřením proti koronaviru.

První část české basketbalové reprezentace by se do Tokia měla přesunout v pondělí.

Reklama

Související témata: