Hlavní obsah

Turecko - Česko 3:1Volejbalistky na Turecko nestačily a na ME skončily v osmifinále

Volejbalistky skončily na mistrovství Evropy v osmifinále. Češky dnes dokázaly favorizované Turecko potrápit jen ve druhé sadě, jinak v Plovdivu na pátý tým z olympijských her v Tokiu nestačily a prohrály 1:3 po setech 13:25, 25:22, 14:25 a 13:25.

Foto: Profimedia.cz

České volejbalistky na favorizované Turecko nestačily

Článek

Svěřenkyně řeckého trenéra českého týmu Jannise Athanasopulose na ME splnily postupem do osmifinále svůj cíl. Ve skupině porazily Španělsko a Řecko, silným týmům Polska a Německa vzaly stejně jako Turecku set a bez zisku sady nestačily jen na domácí Bulharky.

Volejbalistky předvedly proti Turecku výtečný druhý set. Hrály na hranici možností a skvěle sadu rozjela kapitánka Kossányiová. Zatlačila servisem, Turkyně nezvykle hodně chybovaly a Češky vedly 5:0. Díky lepšímu příjmu mohla nahrávačka Valková přidat i útok středem a do koncovky šly Češky i díky blokům Trnkové a Kossányiové s náskokem 24:17.

Pět setbolů dokázalo Turecko odvrátit. Při jednom z nich dostala nahrávačka Valková po tečované smeči do hlavy, ale zásah ustála s úsměvem a při šestém setbolu vytloukla bloky univerzálka Orvošová, s deseti body nejvíce skórující česká hráčka v utkání.

Češky bez šance

V prvním, třetím a čtvrtém setu byl ale patrný výkonnostní rozdíl. České volejbalistky měly problém na příjmu s tvrdým servisem vicemistryň z minulého ME, proto mohl vyniknout obávaný vysoký turecký blok. Nad sítí zastavily ruce soupeřek český útok šestnáctkrát. Český trenér se o pauzách snažil hráčky vyburcovat, ale nepomohla ani četná střídání.

Na evropském šampionátu dohrály Češky v osmifinále stejně jako v roce 2017, předloni se na ME nekvalifikovaly. Do čtvrtfinále se naposledy dostaly před deseti lety.

Mistrovství Evropy volejbalistek - osmifinále:
Turecko - ČR 3:1 (13, -22, 14, 13)
Rozhodčí: Mylonakis (Řec.), Jurkovičová (Chorv..). Čas: 96 min. Diváci: 1850.
Sestava a body ČR: Šimáňová 7, Valková, Kossányiová 3, Trnková 7, Orvošová 10, Mlejnková 7, libero Dostálová/Chevalierová - Hodanová 4, Kojdová, Bajusz, Svobodová 1, Purchartová 1. Trenér: Athanasopulos.
Nejvíce bodů Turecka: Baladinová 19, Senogluová 16, Karakurtová 15.
Polsko - Ukrajina 3:1 (-21, 21, 22, 17)
Francie - Chorvatsko 3:2 (-16, 21, -22, 22, 12)
Srbsko - Maďarsko 3:0 (20, 19, 17)

Reklama

Související témata: