Hlavní obsah

Francie - Česko 0:3Zázraky se dějí! Češi vyřídili olympijské vítěze a jsou ve čtvrtfinále ME

Aktualizováno

Zázraky se někdy dějí!! Čeští volejbalisté předvedli na mistrovství Evropy v Ostravě naprosto heroický výkon a porazili čerstvé olympijské vítěze Francouze 3:0 po setech 25:22, 25:19 a 34:32, když využili až devátý mečbol. Zatímco šampioni z Tokia jedou domů, Češi vyhecovaní úžasným publikem se mohou těšit na středeční ostravské čtvrtfinále proti Slovincům.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Čeští volejbalisté se radují z vítězství, zleva Josef Polák, Jan Hadrava, Martin Licek, Michal Finger a Adam Bartoš.

Článek
Fotogalerie

S podporou čtyř tisíc diváků v hledišti začali Češi odvážně, nebáli se útočit středem a hlavně těžili z výborné obrany v poli. Dostali se až do vedení 18:11, Francii vůbec nevycházelo riziko na servisu. I když favorit začal dotahovat, domácí trpělivě ztrátovali a využili hned první setbol.

Zaskočený soupeř se snažil hodně hrát přes svou největší hvězdu Ngapetha, jenž ale působil dost nejistě a čeští blokaři dirigovaní teprve 22letým Polákem proti němu odváděli na síti skvělou práci. Reprezentantům se dařilo tlačit ze servisu, fantastické publikum z nich ždímalo absolutně všechno.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Zleva Adam Zajíček, Jan Hadrava a Luboš Bartůněk při utkání s Francií.

V ohlušující atmosféře smečaři Vašina i střídající Bartoš hráli s obrovskou chutí a národní tým zvládl díky perfektnímu vytloukání bloků i koncovku druhého setu, do níž šel za slibného stavu 21:16. Francouzi po sobě jen nevěřícně hleděli, jejich brazilský kouč Rezende lomil rukama a senzace visela ve vzduchu.

Univerzál Patry a dobře směčující Clevenot se snažili zvrátit vývoj, Francie získala ve třetím setu až tříbodový náskok, ale české mužstvo bylo k nezastavení. Reprezentanti šli na absolutní hranu obětavosti a třetí set dospěl do neuvěřitelné koncovky. Nakonec se hrál 41 minut

Domácí v něm za stavu 22:24 přečkali dva francouzské setboly. Pak naopak soupeř odvrátil konec utkání hned při osmi českých mečbolech. Jednou dokonce už v momentu, kdy hala bouřlivě slavila vítězství, ale Francii perfektně vyšla challenge.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Zleva Francouzi Barthélémy Chinenyeze, Earvin Ngapeth a český reprezentant Jan Hadrava.

Za stavu 32:32 ale zaútočil ze středu o pásku Vašina a při následné výměně Zajíček zablokoval z levé strany smečujícího Ngapetha a Češi se mohli po 92 minutách neuvěřitelné bitvy radovat z účasti mezi elitní osmičkou kontinentu. O postup do polských Katovic se poperou ve středu se Slovinskem, které na úvod šampionátu senzačně porazili!

Ani návrat kapitána nepomohl

Slovinci z české základní skupiny prošli ze druhé příčky za Itálií, přičemž nečekaně podlehli Čechům a právě Italům. Chorvaté měli také bilanci 3-2 a skončili v "déčku" třetí za Francií a Německem. Dnes je zpočátku poznamenalo zranění prvního nahrávače Cimafeje Žukovského, rodák z Běloruska musel střídat za stavu 6:6 po prudkém zásahu míčem do oka od spoluhráče.

Chorvaté od té doby za Slovinci zaostávali a nic na tom nezměnil ani návrat kapitána Žukovského od začátku druhé sady. Až ve třetím dějství se chorvatský tým dočkal zápletky, kterou zařídil několika esy v koncovce Leo Andrič. Slovinci však další překvapení nedopustili.

Mistrovství Evropy volejbalistů - osmifinále v Ostravě:
Francie - Česko 22:25, 19:25, 32:34
Rozhodčí: Aro (Fin.), Porvazník (SR). Čas: 92 min. Diváci: 3896.
Sestava a body ČR: Galabov 3, Zajíček 6, Hadrava 18, Vašina 15, Polák 9, Bartůněk, libero Moník - Finger 1, Janouch, A. Bartoš 6, Licek. Trenér: Novák.
Nejvíce bodů Francie: Patry 20, Ngapeth 12.
Slovinsko - Chorvatsko 3:1 (20, 18, -19, 12)
Program čtvrtfinále
Úterý - Gdaňsk:
Nizozemsko - Srbsko
Polsko - Rusko
Středa - Ostrava:
Itálie - Německo
Česko - Slovinsko
Zápasy o medaile se hrají o víkendu v Katovicích
Porazí český tým ve čtvrtfinále mistrovství Evropy Slovinsko?
ano
78,1 %
ne
21,9 %
Celkem hlasovalo 2147 čtenářů.

Reklama

Související témata: