Hlavní obsah

Španělsko - Srbsko 90:60Španělští basketbalisté deklasovali ve čtvrtfinále ME Srbsko

Lublaň
Aktualizováno

Španělští basketbalisté postoupili do semifinále mistrovství Evropy v Lublani. Vítězové předchozích dvou šampionátů deklasovali ve čtvrtfinále Srbsko 90:60 a poosmé za sebou se probojovali mezi nejlepší čtveřici kontinentu. Jejich dalším soupeřem bude Francie, která porazila domácí Slovinsko 72:62.

Foto: Thanassis Stavrakis, ČTK/AP

Basketbalisté Španělska slaví na mistrovství Evropy ve Slovinsku čtvrtfinálové vítězství nad Srbskem. Vlevo zklamaný Rasko Katič (s číslem 14) a Nenad Krstič.

Článek

Týmy Srbska a Španělska už před vzájemným zápasem na šampionátu shodně třikrát podlehly. Srbové navzdory tomu vyhráli osmifinálovou skupinu, zatímco Španělé postoupili do čtvrtfinále až ze čtvrtého místa.

Obhájci titulu ale měli drtivý nástup a po úvodní čtvrtině vedli 21:5, na čemž se třinácti body podílel Rudy Fernandez. Španělská ofenziva byla i v dalším průběhu zápasu k nezastavení, v třetí čtvrtině srbská ztráta vystoupala až na 40 bodů.

Fernandez nakonec zaznamenal 19 bodů, s 22 body byl nejlepším střelcem utkání jeho spoluhráč z Realu Madrid Sergio Rodriguez.

Francouzi rozhodli o postupu až v závěru

Večerní druhé čtvrtfinále bylo mnohem vyrovnanější, obhájci stříbrných medailí Francouzi ho ve svůj prospěch rozhodli až v závěrečných minutách. Největší zásluhu na jejich postupu měl Tony Parker, hvězda NBA si připsala 27 bodů. V pátek tak v Lublani už v semifinále dojde na reprízu boje o zlato z předloňského ME Španělsko - Francie.

Ve čtvrtečních čtvrtfinálových zápasech se utkají Chorvatsko - Ukrajina a Litva - Itálie. Poražené celky budou hrát o účast na MS 2014, kam z evropského šampionátu postoupí šest mužstev a pořádající Španělsko.

Mistrovství Evropy basketbalistů v Lublani - čtvrtfinále:
Španělsko - Srbsko 90:60 (21:5, 48:23, 73:39)
Nejvíce bodů: Rodriguez 22, Fernandez 19, Claver 9 - Katič a Andjušič po 11, Mičič 8.
Slovinsko - Francie 62:72 (12:10, 24:26, 45:50)
Nejvíce bodů: G. Dragič 18, Z. Dragič 12, Nachbar 10 - Parker 27, Batum 14, Diaw 10.

Reklama

Související témata: