Hlavní obsah

Kiki a Maki znovu ve hře. Nejlepší české plážové volejbalistky se po nemoci Slukové vracejí na okruh

Praha

Plážové volejbalistky Kristýna Kolocová a Markéta Sluková se v sezóně, v které se vyrovnávají s tlakem okolí i vlastním očekáváním, vracejí na Světový okruh. Po nemoci Slukové odletí koncem týdne na grandslam do Sao Paula a koncem října je čeká další turnaj nejvyšší kategorie v čínském Sia-menu.

Foto: Petr Horník, Právo

Plážové volejbalistky Kristýna Kolocová (vpravo) s Markétou Slukovou.

Článek

Nejlepší české beachvolejbalistky přerušily sezónu během srpna kvůli nemoci Slukové, která měla boreliózu a plicní problémy. "Byla to kombinace různých věcí, ale v půlce září jsem po pěti týdnech dobrala antibiotika, cítím se dobře a myslím, že to půjde. Můžeme mít výmluvu, že jsme nebyly fit, ale s tím tam nejedeme. Když nám to sedne, tak jsme schopné zahrát slušný výsledek," věřila Sluková.

Populární Kiki a Maki, jak se hráčkám říká, vynechaly grandslam v Moskvě nebo mistrovství republiky. Nemoc Slukové tak přibrzdila pátý pár z olympiády v Londýně po životním výsledku v Berlíně, kde skončily poprvé na grandslamu čtvrté.

"Nedá se říci, že by nás naštvalo, že jsme nemohly hrát dál, ale bylo nám to líto," řekla Kolocová. "Důležité je, že to nebylo vážné zranění ani vážná nemoc a je to bez následků do budoucna. Poléčilo se to a Markéta bude v pohodě. Bereme to pozitivně, musely jsme vynechat tři turnaje, což bylo nešťastné, ale na druhou stranu to byly v uvozovkách jen tři turnaje. A čtvrtým místem jsme zakončily letní sezónu," dodala.

Hrozil předčasný konec sezóny

Teoreticky hrozilo, že předčasně ukončí celou sezónu. "K tomu bylo docela blízko," přitakala Sluková. Na hráčce se mohla podepsat fyzicky i psychicky náročná sezóna, ač byla v uvozovkách po olympiádě jen odpočinková. "Hodně se od nás očekávalo a my jsme si ze začátku taky daly možná příliš vysoké cíle a nedařilo se je plnit."

Kolocová se Slukovou loni často končily na pátém místě a letos plánovaly, že budou atakovat vyšší příčky. Jenomže se jim dlouho tolik nedařilo. "Pro mě osobně byla tato sezóna doposud tím nejnáročnějším, čím jsme si jako tým musely projít. Překonat tlak okolí spolu s vlastním očekáváním, to bylo tou nejzapeklitější zkouškou," napsala Sluková v hodnocení na webu beachvolejbalistek. "Sezónu 2013 bych titulovala jako sezónu, v které se vracíme zpátky na zem a jsme rády za každý dobrý zápas."

Zvláště zklamané byly po mistrovství světa. V Polsku po vyhrané skupině vypadly v 1. kole play off nečekaně s párem z Vanuatu. "Nebudeme si nic nalhávat, vůbec nám pak nebylo hej. Nezbylo nám nic jiného, než se do toho zakousnout, sklopit uši a vrátit se zpátky do práce," řekla Sluková.

Před odletem do Brazílie absolvovaly plážové volejbalistky přípravu ve Španělsku a Sluková byla příjemně překvapena. "Fyzicky jsem necítila ztrátu a jsem zvědavá, jak to cestování zvládneme, ale je to výzva. Zkusíme zahrát co nejlépe," řekla a doplnila: "V Brazílii tenhle sport milují, takže se těšíme na skvělou atmosféru."

Už je rovněž čas přemýšlet o zimní přípravě. Kolocová a Sluková nejspíše nezopakují model před letošní sezónou a tři měsíce v kuse v Jihoafrické republice nebudou. "Bylo to skvělé a podmínky ideální, ale pak následovalo pět měsíců cestování a my jsme z toho byly psychicky unavenější, než jsme čekaly. Jsme rády, že jsme si to vyzkoušely v sezóně, která po olympiádě nebyla až tak důležitá. Možná tam pojedeme i vícekrát, ale ne na tak dlouho v kuse," řekla Kolocová.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články