Hlavní obsah

Mistrovský pohár si dal k narozeninám. Kapitán budějovických volejbalistů Habr prožil skvělý víkend

Liberec

Jen málokterý sportovec má to štěstí, aby si jako nejlepší dárek k narozeninám věnoval mistrovský titul v prestižní soutěži. Právě takové chvíle ale prožil kapitán českobudějovických volejbalistů Filip Habr. V sobotu zvedl jako první nad hlavu pohár pro mistra české extraligy a v neděli mu pohled do kalendáře připomněl, že je mu právě 26 let. „Je to krásné načasování. Ani jsem si předtím nepřipouštěl termínovou shodu, jaká může v případě našeho volejbalového triumfu nastat,“ říkal s úsměvem nahrávač nejlepšího českého týmu.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Kapitán českobudějovických volejbalistů Filip Habr slaví s mistrovským pohárem.

Článek

Jihostroj ve finále dominoval proti Liberci 4:1 na zápasy. Co rozhodlo sérii?

Asi nadšení. Byla utkání, kdy jsme dokázali ztratit sedmibodový náskok, nebo naopak smazat stejný rozdíl, kterým jsme třeba prohrávali. Vyšel nám tie break pátého zápasu. Jsme rádi, že jsme finále ukončili už v Liberci, abychom nemuseli čekat na další duel. V našem kádru je spousta kluků, kteří předtím toho moc nevyhráli.

Váš osobní výkon neunikl odborníkům ani fanouškům. Jak jste se ve finále cítil?

V play off záleží na týmovém pojetí. Nejtěžší balóny uhrávali Honza Kuliha s Petrem Michálkem, dobře jsme se doplňovali. Ale nedělil bych naši hru na jednotlivce. Bral jsem to tak, že se pokusím nahradit na nahrávce Petra Zapletala, který dostal zánět a nemohl hrát v kuse delší úseky. Věděl jsem, že to může stát na mě. Že jsem pomohl k titulu, je první věcí, jakou jsem ve volejbale dokázal. Předešlé budějovické zlato v roce 2012 i stříbro z loňska „odpinkal" na nahrávce právě Petr Zapletal.

Čekali jste větší odpor Liberce?

Samozřejmě, vždyť to byl vítěz základní části. Zdálo se mi, že Dukla nezvládla sérii takticky. Když bych to srovnal s loňským finálovým bojem s Ostravou, tak liberecký Hadrava je neskutečným bijcem na postu univerzála, a lepším, než byl ostravský Michalovič, který ale dotáhl svůj tým k titulu. Liberečtí asi nedokázali využít svoje přednosti v pravou chvíli. Byli jsme prostě na Duklu dobře připravení.

Jaký máte program v nejbližších dnech?

Dostal jsem pozvánku do reprezentace. Je to rychlý přechod z extraligy, ale doufám v pár dní volna. Finále sebralo hodně sil. Budu se po krátkém odpočinku na národní tým těšit.

A výhled do příští klubové sezóny?

Snad v Budějovicích zůstanu, smlouvu mám. Přál bych si odehrát dobré zápasy i v Lize mistrů, kterou bychom si měli užít. Kdybychom se vyburcovali k podobnému nadšení jako v extraligovém finále, mohlo by se nám podařit něco uhrát i na klubové úrovni v Evropě.

Reklama

Související témata: