Hlavní obsah

Házenkáři se chystají na baráž se Srbskem, kapitán Jícha se připojí dnes

Čeští házenkáři se v Praze chystají na sobotní úvodní zápas play-off o postup na mistrovství světa proti Srbsku. Na Balkán v pátek odcestuje šestnáct hráčů včetně kapitána Filipa Jíchy, který si před měsícem poranil kotník. V minulých dnech se věnoval ve svém klubu Kielu rehabilitaci a dnes se připojí k týmu. Kouč Vladimír Haber věří, že přes zdravotní problémy bude tradiční oporou.

Foto: Milan Malíček, Právo

Český házenkář Filip Jícha.

Článek

„Samozřejmě, že Filip není zcela zdráv. Nebudeme nic předstírat. Ale chce hrát, hrát bude. Jeho zdravotní stav povoluje hrát. Věřím, že bude oporou jako v minulosti," řekl na dnešní tiskové konferenci Haber.

Jícha si na začátku května poranil vaz v levém kotníku. Stihl ale závěr sezóny, v níž s Kielem vybojoval bundesligový titul a ve Final Four Ligy mistrů obsadil druhé místo. Po nedělním závěrečném duelu klubové sezóny s Flensburgem zůstal v Německu a dorazí dnes.

„Filip měl jednak oddílové povinnosti a vzhledem k jeho zdravotnímu stavu jsme ho nechali v tom režimu tak, jak byl v Kielu. Jeho zranění vyžadovalo speciální péči, nechtěli jsme do toho zasahovat. Myslím, že se tam o něj postarali dobře a dnes se připojí k týmu," dodal Haber.

Z kádru vypadli Mrkva a Škvařil

Na konci května se nejprve sešli reprezentanti širšího kádru, v pondělí pak v Praze začala finální příprava na Srbsko se všemi oporami kromě Jíchy. Na sobotní zápas nakonec odcestuje šestnáct hráčů, z osmnáctičlenného kádru zůstanou doma brankář Tomáš Mrkva a Milan Škvařil.

Připravený na zápas bude i Pavel Horák, který si v dubnu poranil pravé koleno. „Pavel je hodně zdráv. Hrál i fotbálek, což u něj nebývá zvykem. Takže jsem hodně překvapený," smál se Haber, kterého proti Srbsku čeká stejně jako Jaroslava Hudečka rozlučka s národním týmem.

Reprezentace se pokusí o premiérový postup na světový šampionát od MS v roce 2007. Se Srbskem se Češi utkali v play-off v letech 2006, 2008 a 2010, přičemž uspěli jen v prvním případě. Naposledy prohráli baráž s Ruskem.

Odveta proti Srbům se bude hrát v sobotu 14. června v Brně.

Reklama

Související témata: