Hlavní obsah

Už žádné slzičky! Kiki a Maki sbírají zlata a bojí se jich i plážové hvězdy z Brazílie

Praha

Po čtyři společné roky toužily po medaili ze Světového okruhu. A teď se Kristýně Kolocové s Markétou Slukovou houpají na krku hned dvě zlaté! České beachvolejbalové jedničky zažívají nejen díky triumfům na turnajích v Praze a Berlíně životní sezónu.

Foto: Michal Osoba

Markéta Sluková (vlevo) a Kristýna Kolocová a jejich letošní nejcennější úlovky, zlaté medaile z Prahy a Berlína.

Článek
Fotogalerie

Byl vítězný turnaj na Štvanici zlomem, který vás nastartoval k dalším úspěchům?

Sluková: My o medaili dlouho snily a bylo super, že se to povedlo prolomit doma. Teď ji máme a víme, že když se vše povede, jsme schopny vítězit i v těch závěrečných bojích. Pro sebevědomí a víru, že dokážeme medaile vozit, byla Praha zásadní. Ale loňský turnaj v Berlíně, kdy jsme byly poprvé v elitní čtyřce, byl pro nás také důležitý.

Kolocová: To byl pro nás nejdelší proces dostat se z pátého místa na čtvrté. Během těch čtyř let jsme měly dost šancí, ale vždycky je svými chybami promarnily. Cítily jsme, že by to mohlo vyjít, ale byly jsme nervózní, kolikrát přišly i slzičky… Tohle všechno nás posílilo.

Co je kromě vyšší sebedůvěry klíčem k vašim úspěchům? Větší klid?

Sluková: Je pravda, že máme na hřišti větší harmonii, přijde mi, že jsme víc vyladěné.

Kolocová: Jsme zkušenější, každá sezóna byla důležitá. A od lidí kolem nás jsme dostaly impulsy, které v Česku asi tolik v sobě nemáme, jako je sebedůvěra a schopnost jít si za svým.

Některé páry mají tendenci měnit složení, když se nedaří, jak si představují…

Sluková: To je spíš běžné v české chlapské špičce, u nás je to rarita. Všichni vědí, že nárazově se dá uspět, ale jen dlouhodobou prací se dá pomýšlet na elitní desítku. Také jsme si to musely odpracovat. Kdo by do nás před pěti lety řekl, že se dostaneme na takovou úroveň?

Teď už ve špičce není pár, který byste nedokázaly porazit. Jak nesou třeba zástupkyně beachvolejbalové velmoci z Brazílie, že s nimi letos máte bilanci čtyř výher a žádné porážky?

Sluková: Je pravda, že ty si s námi hrát nepřejí. Hrajeme podobný volejbal, nemáme 190 centimetrů a neumlátíme to jako Rusky. Právě ten brazilský styl jim moc nesedí.

Před sezónou jste tvrdily, že ještě nejste vítězný tým. Teď už ano?

Kolocová: To je na tom právě to hezké, že ty výhry nejsou vůbec ložené. Vidíme i na ostatních, že vrátit se na páté, deváté nebo třeba i poslední místo jde rychle. A vůbec nás nepřekvapí, když se to stane nám. Máme dvě medaile, je to obrovský úspěch, ale když už žádná další letos nepřijde, tak z toho také nebudeme nešťastné a ta sezóna bude pořád dobrá.

Reklama