Hlavní obsah

ČR - Makedonie 27:27Házenkáři přišli o slibný náskok, nakonec brali jen bod

Veliká škoda. Čeští házenkáři sahali v kvalifikaci ME 2016 po cenné výhře nad Makedonií, nakonec jim nestačil ani slibný sedmigólový náskok v polovině duelu. Napínavý duel ve Zlíně skončil remízou 27:27 a premiérový zisk bodu do tabulky sice nechává národní tým ve hře o postup, ale bude to mít ve skupině s Francouzi, Makedonci a Švýcary hodně těžké.

Foto: Sport.cz

Kasal se probíjí makedonskou obranou.

Článek

Makedonci se stávají tak trochu českým prokletím, poslali národní tým z předchozích dvou ME předčasně domů a teď mu komplikují postupové plány. Už tak spoustou zranění citelně oslabeni čeští házenkáři (chyběli mj. Jícha, Horák, Bečvář, Řezníček, Stržínek, Stehlík) ztratili před zápasem další spojku, Škvařil si při tréninku nešťastně zlomil článek palce levé ruky.

Začátek utkání před nabitou zlínskou halou nebyl ze strany domácí reprezentace dobrý, k neudržení byl makedonský střelec Lazarov a v 7. minutě hosté vedli 5:2. Obrat skóre přinesly skvělé zákroky Galii v brance i zrychlení hry po příchodu střídajícího Zdráhaly na střední spojku.

Po čtvrthodině byl stav 8:6 pro Česko a náskok rostl zásluhou vydařených brejků. Do poločasu vyšplhal až na sedm gólů, když se Makedonii úplně rozpadla koncepce hry. Vedle Zdráhaly se střelecky prosazoval i Linhart, jenže po změně stran bylo rychle jasné, že zkušenější hráči na straně soupeře nic nebalí

Za cenu přidané tvrdosti začali Makedonci dotahovat ztrátu. Pomohla jim třígólová šňůra znamenající snížení stavu na 23:21 čtrnáct minut před koncem, český tým doplácel na problémy v útoku a v 52. minutě byl stav 25:25, a to ještě překlopení skóre zabránil střídající Štochl, jenž vychytal Lazarova při sedmičce.

Konec byl hodně hektický, český tým opakovaně vedl o gól, ale Makedonie i za cenu dost nečisté hry tolerované rozhodčími vždy dokázala vyrovnat. Ještě v poslední sekundě mohl národní tým urvat výhru, jenže Babákovu střelu z hrany brankoviště gólman se štěstím chytil.

Od doby, co se kvalifikace ME hraje formou skupin, dokonce Češi doma nikdy neztratili ani bod! Tato úžasná bilance bohužel končí. Přes statečný výkon je to pro nezkušené mužstvo plné mladých tváří ztráta.

„Snažili jsme se kluky vybičovat k tomu, aby hráli s co největší energií. Drtivou většinu času to plnili, takže jen škoda, že to nedotáhli do vítězného konce a musí nás mrzet některé neproměněné šance. V závěru už to byl velký stres, tak trochu hop nebo trop," řekl po utkání jeden z české trenérské dvojice Daniel Kubeš.

Utkání kvalifikace mistrovství Evropy házenkářů 2016 ve Zlíně:
ČR - Makedonie 27:27 (18:11)
Sestava ČR: Galia, Štochl - Hrstka 3, Jurka 1, Motl, Sobol 1, Babák 3, Kotrč, Linhart 7, Zdráhala 7, Hanisch 4, Šindelář, Chudoba, Kasal 1.
Nejvíce branek Makedonie: Lazarov 10, Mirkulovski 5.
Rozhodčí: Togstad, Kristiansen (oba Nor.)
Sedmimetrové hody: 1/0 - 3/2
Vyloučení: 4:3
Diváci: 2000
Tabulka:
1.Makedonie211054:473
2.Francie110041:252
3.ČR201152:681
4.Švýcarsko100120:270

Reklama

Související témata: