Hlavní obsah

Vítězný recept? Jsem alergická na stříbro, proto sbírám zlata, líčila trenérka USK

Martin KézrSport.czPrávo

Všech pět účastí ve finále Euroligy Natália Hejková proměnila se svými týmy v triumf, ten letošní s USK Praha označuje za nejpřekvapivější. „Hráčky uvěřily, že můžeme dokázat zázrak, daly do toho všechno a byly odměněny,“ tvrdí 61letá trenérka.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenérka USK Praha Natália Hejková se svými svěřenkyněmi slaví prvenství v Eurolize.

Článek
Fotogalerie

Znáte nějaký tajný vítězný recept?

Jestli zrovna tajný, to nevím, ale Pánbůh mě má zřejmě rád. Je pravda, že jsem alergická a nemohu nosit stříbrné šperky, proto asi sbírám jen ta zlata. Letošní s USK je nejméně čekané.

Kdy jste uvěřila, že můžete domácí Final Four ovládnout?

Využily jsme domácí palubovku a dokázaly víc, než jsme samy čekaly. Pozitivně se promítlo i to, že holky mohly jíst ze svého talíře a spát ve své posteli. Poprvé ta myšlenka zazněla před šesti týdny, když šéf klubu přišel s tím, že se mu zdálo, že Euroligu vyhrajeme.

V čem bylo kouzlo vítězného týmu?

Každá hráčka, co nastoupila, byla nebezpečná, to byl klíč k úspěchu. Hrály chytře, a co jsme předvedly v obraně, tak to mohou trenéři pouštět jako ukázku, jak se to má hrát. Byla bych ráda, kdyby ty naše výkony byly signálem i pro sponzory, že se vyplatí do nás investovat. Každopádně musíme kádr posílit, protože po odchodu těhotné Vítečkové je dost úzký.

Dokáže udržet klíčové cizinky v čele s Vaughnovou, která byla hvězdou Final Four?

To je otázka spíš na vedení. Kia je ale zlatá hráčka, protože nejlepší basket předvádí v nejdůležitějších chvílích. Teď však přijdou agenti a budou chtít pro své hráčky o 20 procent větší plat a z finančního hlediska to dnes nikde není růžové. Naštěstí tyhle holky nedělají basket, aby zvýšily svou cenu, ale spíš chtějí poznat úspěch a užít euforii s ním spojenou.

Pořád platí, že lákáte basketbalistky ze zahraničí na Prahu?

Jasně, situaci to ulehčuje. Zrovna Vaughnová či Palauová mají na krku hlavu a ne míč, takže se jim v Praze líbí, jelikož tady mohou zajít i do divadla či na koncert. To u nich hraje velkou roli.

A jak to vypadá s vaším setrváním v USK?

Možná by si někdo myslel, že bych měla na vrcholu odejít. Dostala jsem různé nabídky z Ruska, ale dohodli jsme se, že v USK ještě zůstanu. Těším se na další práci s holkama, které umí udělat v kabině atmosféru, že to všechny baví a společně překonáme i těžší časy.

Reklama