Hlavní obsah

Společnost Házená Brno je obviněna z podvodu

BRNO

Společnost Házená Brno, jejíž muži startují v extraligové soutěži, je obviněna z podvodu při čerpání dotace na pořádání sportovní akce. Tvrdí to zástupci Jihomoravského kraje, který dal společnosti 60 000 korun na organizaci kvalifikačního turnaje mistrovství světa juniorů, která se konalo v Brně v březnu minulého roku. Jeho pořadatelství bylo původně přiděleno Házené Brno, ale nakonec je zorganizovala jiná společnost.

Článek

"Společnost předložila při vyúčtování fiktivní doklady, budeme žádat vrácení dotace i zaplacení penále," řekl v pátek novinářům ředitel krajského úřadu Jiří Crha. Kraj také podal podnět k zahájení trestního stíhání.

Zástupci společnosti existenci fiktivních dokladů odmítli. "Pořádáním turnaje jsme byli pověřeni Českým svazem házené na základě výběrového řízení," řekl jednatel společnosti Radek Bičan. Svaz pak ale pořádáním akce pověřil někoho jiného. "Dozvěděli jsme se to pár hodin před akcí," vysvětlil Bičan s tím, že v té době již společnost měla pro sportovce zajištěné ubytování, které musela uhradit, jinak by hotelu vznikla škoda.

Firma získala dotaci také od města Brna, a to ve výši 100 000 korun. "Brno bylo v požadavku na vrácení rychlejší, dotaci jsme vrátili již koncem roku," řekl Bičan. S vrácením peněz kraji ale může mít Házená Brno potíže, protože se nyní dostala do vážných ekonomických problémů a nelze vyloučit ani konkurz.

Čerpání dotace kontroloval kraj právě na základě podnětu Českého svazu házené. "Následná kontrola zjistila, že příjemce dotace akci nepořádal a členové soutěžících družstev, rozhodčí, delegáti ani hosté v daném hotelu nikdy ubytovaní nebyli," řekl Crha. Kraj bude žádat zpět nejen neoprávněně čerpané peníze, ale i penále, které může dosáhnout stejné výše.

Podle hejtmana Stanislava Juránka musejí příjemci krajských dotací peníze vracet poměrně často. Většinou proto, že ji nestihnou vyčerpat ve stanoveném termínu, nebo ji použijí k jinému účelu, než byla schválena. "Toto je ale jiný případ, protože šlo o fiktivní faktury, což budou muset řešit orgány činné v trestním řízení," řekl Juránek.

Reklama

Související témata: