Hlavní obsah

Volejbalisté Ostravy poprvé vyhráli Český pohár

ZLÍN

Volejbalisté Ostravy poprvé v historii vyhráli Český pohár. Ve středečním dramatickém finále ve Zlíně zvítězil vedoucí celek extraligové tabulky nad Duklou Liberec 3:2 na sety. Rozhodující tie-break skončil výsledkem 16:14, když jako první měli mečbol Severočeši, ale možnost ukončit zápas nevyužili.

Článek

Po prvním prohraném setu Ostravané zlepšili jak příjem, tak především útočnou fázi. Liberec však ani za nepříznivého stavu 1:2 na sety nesložil zbraně a především skvělým podáním si vynutil pátý set.

V něm Dukla hned v úvodu získala tříbodový náskok, ovšem bojovní Ostravané dokázali manko smazat a vybudovat si vedení 13:11. V dramatické koncovce měl přesto první mečbol Liberec, ale neproměnil ho a Ostrava především zásluhou skvělých blokařských zásahů zkušeného Kubaly dokázala zvrátit průběh finále na svou stranu.

Kouč Ostravy Jaroslav Tomáš po posledním míči společně se svými svěřenci otevřel na palubovce šampaňské pro vítěze a přiznal, že je nesmírně šťastný. "Třebaže statistiky v této sezoně hovořily jasně pro nás, na vítězství jsme se hodně nadřeli. Soupeř totiž dnes vynikal na podání, dal nespočet přímých bodů," řekl Tomáš.

Zápas dokázali otočit

V dramatickém tie-breaku začal trenér Ostravy věřit v úspěch už po 13. bodu. "Zápas jsme dokázali otočit. Při mečbolu soupeře mi sice nebylo nejlépe, ale kluci koncovku zvládli na výbornou. Dokázali jsme soupeře odblokovat. Především zkušenosti Kubaly nám pomohly k zisku poháru," dodal Tomáš.

Zato v tvářích hráčů i vedení libereckého týmu bylo čitelné velké zklamání. "Porážka nás mrzí hodně, ale takový je už sport. Štěstí se tentokrát přiklonilo na stranu soupeře," konstatoval trenér Petr Brom.

"Při našem mečbolu jsme dokázali třikrát odvrátit útok soupeře, ovšem vždy jsme jej odehráli bagrem. Při posledních dvou balonech zápasu jsme hůř přihráli a do plných jsme se neprosadili. I přes porážku je pro nás druhé místo velký úspěch," řekl Brom.

Výsledek - finále:
Ostrava - Liberec 3:2 (-21, 23, 21, -15, 14)
Rozhodčí: Dvořák, Dočkal. Čas: 108 min. Diváci: 650.

Reklama

Související témata: