Hlavní obsah

Brňanky zdolaly ve čtvrtfinále Euroligy Bourges

BOURGES

Basketbalistky Brna vyhrály v prvním čtvrtfinálovém utkání Evropské ligy ve francouzském Bourges 62:59. České mistryně měly po celou dobu vývoj zápasu pod kontrolou, Francouzky sice v závěru v bouřlivém prostředí skoro zlikvidovaly jejich náskok, ale vynutit si alespoň prodloužení se jim nepodařilo. Odveta je na programu v pátek v Brně, případný třetí zápas příští středu v Bourges.

Článek

K náporu Brňanek zavelela hned v první minutě trojkou Američanka Miltonová-Jonesová. Brňanky byly důraznější v obraně a dařil se jim rychlý přechodem do protiútoku. Po dalších úspěšných střelách Vítečkové a Machové získaly Brňanky klid i herní pohodu a po šňůře deseti bodů měly po šesti minutách slibný náskok 17:6.

Výkon francouzského týmu poznamenala hlavně v úvodu velká nervozita, střelecky se například z dvoubodového území v prvním poločase vůbec neprosadila zkušená Melainová, nedařilo se ani Palauové. I když v závěru první čtvrtiny se povedlo týmu Bourges po tříbodových pokusech zkorigovat výsledek, Veselá košem v poslední sekundě úvodní desetiminutovky vrátila Brňankám zpět osmibodový náskok 25:17.

Také v úvodu druhé čtvrtiny v pohodě hrající Brňanky udávaly tempo. Jejich přesně hrající stroj se ale po třinácti minutách hry za stavu 28:17 v jejich prospěch najednou zasekl. Přestala se jim dařit střelba, po chybách ztrácely míče a zaváhání trestala zejména Reghaissiaová. Devíti body zavelela ke zvratu a po dvanáctibodové šňůře vedly v 18. minutě najednou Francouzky 29:28. Po sedmiminutovém střeleckém výpadku zatáhla za záchrannou brzdu Machová trojkou, k ní se přidaly i Miltonová a Vítečková.

Také po změně stran si brněnské basketbalistky udržovaly náskok. Ve vypjaté atmosféře sice domácí snížily ve 23. minutě na rozdíl dvou bodů (38:40), ale trojka Vítečkové opět zmrazila francouzské naděje. Po změně stran se rozstřílela ve francouzském týmu Palauová, která byla s 19 body nejlepší hráčkou Bourges.

Čtyři minuty před koncem Brno vedlo 61:52, ale za tohoto stavu se probrala ze střeleckého útlumu Lotyška Jekabsoneová, která pěti body vykřesala naději na zvrat. Bourges snížilo na 59:61, Veselá ale proměnila trestný hod a v křeči hrající hostitelky se už nezmohly na další střeleckou odpověď.

"Navzdory vítězství bych ale chtěl brzdit emoce, že už máme jistý postup. Zdejší prostředí bylo velmi bouřlivé a hodně neobjektivní," řekl trenér Brňanek Jan Bobrovský. "Atmosféře podlehli i rozhodčí, kteří připustili velmi tvrdou hru. Francouzky vyprovokovali k faulům Miltonovou, která zápas nedohrála kvůli pěti osobním chybám. Velkou část zápasu odtáhla Veselá, která zaslouží absolutorium," dodal Bobrovský.

CJM Bourges - Gambrinus Brno 59:62 (17:25, 29:35, 47:53)
Nejvíce bodů: Palauová 19, Jekabsoneová, Ngoyisaová a Reghaissiaová po 9 - Veselá 17, Vítečková 16, Machová 11, Miltonová-Jonesová 10. Rozhodčí: Halliko (Šp.), Delestree (Belg.). Trestné hody: 11/9 - 12/9. Fauly: 15:17. Trojky: 6:5. Diváci: 2600.

Reklama

Související témata: