Hlavní obsah

Praha je na pořádání Final Four dobře připravena

PRAHA

Praha bude na konci dubna centrem špičkového evropského basketbalu. České metropoli bylo totiž svěřeno pořádání finálového turnaje Evropské ligy basketbalistů Final Four. Celá akce s rozpočtem 50 miliónů korun se uskuteční 28. a 30. dubna 2006 v pražské Sazka Areně a podle pořadatelů je na basketbalový svátek vše perfektně připraveno.

Článek

"Nyní už jen dolaďujeme konečné detaily. Mohu říci, že pokud by měl samotný turnaj začít za dva týdny, tak jsme připraveni," řekl na dnešní tiskové konferenci v Praze ředitel Final Four Vladimír Šafařík ze společnosti Česká sportovní, která závěrečný turnaj pořádá.

V těchto dnech byli v Praze zástupci Evropské ligy a prováděli inspekci toho, zda jsou Češi schopni vrchol jejich soutěže zvládnout. "Manuál pro pořádání Final Four má asi 150 stran požadavků, co vše je třeba splnit ať už pro účastnické týmy, funkcionáře či fanoušky," tvrdil Šafařík. Činovníci Euroligy byli s prací jeho týmu spokojeni.

O vstupenky je největší zájem v Řecku a Izraeli

"V Praze jsme našli dobré zázemí a partnery. A Sazka Arena je v současnosti bezpochyby nejlepší arénou v Evropě. Věřím, že Final Four v Praze bude úspěšné," prohlásil šéf Evropské ligy Jordi Bertomeu. Neopomněl přitom dodat, že Praha je prvním městem, kterému bylo pořadatelství přidělěno, ačkoliv se soutěže neúčastní žádný český tým.

"Poprvé pořádáme Final Four mimo tradiční místa, ale máme plnou důvěru v české pořadatele a těšíme se na fanoušky z celé Evropy," řekl Bertomeu. V současnosti je už prodáno a rezervováno 65% vstupenek, přičemž 80% tvoří zájemci z ciziny. Nejvíce vstupenek prozatím směřovalo do Řecka a Izraele.

Právě řecký Olympiakos momentálně vede jednu z osmifinálových skupin Euroligy, jedním z favoritů je i Panathinaikos. Izraelský tým Maccabi Haifa zase vyhrál poslední dva ročníky soutěže. O konečném složení Final Four bude jasno 13. dubna.

Aktuální vývoj skupin TOP 16 Euroligy:
Skupina D:
1. Olympiakos2-0+12
2. Barcelona2-0+4
3. Unicaja (Šp.)0-2-6
4. Žalgiris (Litva)0-2-10
Skupina E:
1. Real Madrid2-0+31
2. Climamio Boloňa1-1+2
3. Maccabi (Izr.)1-1-5
4. Ülker Istanbul0-2-28
Skupina F:
1. CSKA Moskva2-0+24
2. Tau Ceramica (Šp.)1-1-1
3. Lietuvos Rytas (Litva)1-1-6
4. Bamberg (Něm.)0-2-17
Skupina G:
1. Cibona Záhřeb2-0+8
2. Efes Pilsen (Tur.)1-1+6
3. Benetton Treviso1-1-5
4. Panathinaikos0-2-9
(První dva týmy z každé skupiny se kvalifikují do čtvrtfinále. Jeho vítězové pak postupují do Final Four).

Pro potřeby Final Four bude kapacita Sazka Areny 16 694 míst, podle pořadatelů je k dispozici ještě asi zhruba pět tisíc vstupenek. Arena bude rozdělena do celkem deseti cenových kategorií, vstupenky se prodávají pouze v balíčcích na všechna čtyři utkání. Nejlevnější kategorie do nejvyšších pater haly přijde na 2 300 korun, balíček TOP VIP s nejlepšími místy přímo na palubovce asi metr a půl od postranní čáry jsou k mání za 42 tisíc korun.

Součástí basketbalového víkendu bude i juniorský turnaj, kterého se zúčastní osm vybraných mládežnických celků klubů z Euroligy. Turnaj, přitahující pozornost skautů z celé Evropy i NBA, se uskuteční v "malé" Areně od čtvrtka 27. dubna a vyvrcholí v neděli před finále Final Four.

"Final Four zaručuje skvělý basketbal a je to také velká společenská událost. Fanoušci se mají na co těšit," pozval ze zámoří do Prahy všechny basketbalové příznivce nejznámější český basketbalista Jiří Welsch, který měl možnost hrát Evropskou ligu před svým odchodem do NBA.

Program basketbalového Final Four:
Pátek 28. dubna:
17:00slavnostní zahájení
17:30první semifinálové utkání
20:30druhé semifinálové utkání
Neděle 30. dubna:
17:30utkání o třetí místo
20:30finále

Reklama

Související témata: