Hlavní obsah

Česko - Rumunsko 28:30Házenkářky podlehly Rumunsku, do semifinále ME nepostoupí

Helsingborg

České házenkářky na mistrovství Evropy ve Švédsku podlehly v hlavní fázi v Helsingborgu Rumunsku s nejlepší hráčkou světa Cristinou Neaguovou 28:30 a definitivně tak ztratily šanci postoupit mezi nejlepší čtyři týmy šampionátu. V neděli už totiž prohrály s olympijskými vítězkami Ruskami a ze základní skupiny si přenesly porážku s Dánskem.

Foto: Tt News Agency, Reuters

Markéta Jeřábková v souboji s házenkářkami Rumunska.

Článek

Utkání začalo v tempu a padalo mnoho branek. Rumunky si vícekrát vytvořily tříbrankový náskok především díky trefám Neaguové, která kromě přesných zásahů také uvolňovala spoluhráčky. Češky ale několikrát dokázaly šňůru zastavit a dotáhnout se na gól. Velkou zásluhu na tom měla křídelnice Knedlíková a střídající spojka Jeřábková. Vyrovnat se jim ale nepodařilo a po celou dobu prohrávaly.

V prvním poločase nahradila Satrapovou v brance Müllnerová, která se objevila v nominaci na zápas poprvé. Předvedla několik dobrých zákroků a podpořila ji i Kudláčková chycenou sedmičkou Neaguové. Přesto výběr trenéra Jana Bašného odcházel do šaten s tříbrankovým mankem.

V úvodu druhého poločasu měly Rumunky několik příležitostí, ale vychytala je Müllnerová. Češky čelily dvěma vyloučením po sobě, ale ani ty soupeřky nevyužily k výraznějšímu odskočení ve skóre. Naopak zásluhou Luzumové a Salčákové se povedlo českému týmu vyrovnat. Trenér Rumunek na to zareagoval oddechovým časem. Po něm mohly české hráčky jí do vedení, ale zahodily šance a udělaly chyby. Místo toho se znovu ujaly slova Rumunky a vytvořily si mírný náskok.

Po dalším srovnání stavu přišly další zahozené šance Češek při přesilovkách, zatímco Rumunky byly v útoku přesné. V samotném závěru mohl ještě český tým srovnat, ale zahodil vyloženou šanci a šel do dvojnásobného oslabení po vyloučení Adámkové a trenéra Bašného, který protestoval proti výrokům rozhodčích.

Bašný pogratuloval soupeři k výhře a svým svěřenkyním k dalšímu povedenému výkonu. "Škoda toho závěru a vyloučení," řekl Bašný. "Jsem pyšná na náš tým a na to, jak hrajeme celý turnaj. Ve středu budeme hrát poslední zápas proti Norsku a chceme ukázat dobrý výkon," uvedla Luzumová.

Španělský trenér Rumunek Ambros Martín přiznal, že jeho hráčky měly s českými házenkářkami problémy. "Soupeřky hrály dobře. Nejen dnes, ale po celý šampionát. My jsme neměli dobrý den, o to je pro nás důležitější, že máme dva body," řekl Martín.

Češky mohou teoreticky stále hrát o sedmé místo. Záleží, jak dopadne jejich středeční zápas s obhájkyněmi evropského titulu a úřadujícími mistryněmi světa z Norska. Nejhůř mohou skončit dvanácté, zatím ale mají výhodu dvou bodů oproti Maďarsku, které porazily v základní skupině.

Mistrovství Evropy házenkářek ve Švédsku:
Čtvrtfinálová skupina 2 (Helsingborg):
Česko - Rumunsko 28:30 (14:17)
Sestava a branky ČR: Satrapová, Kudláčková, Müllnerová - Luzumová 7/1, Kordovská 1, Jeřábková 4, Hrbková 5, Růčková, Salčáková 1, Knedlíková 5, Malá 3, Adámková 1, Marčíková, Weisenbilderová, Stellnerová, Ryšánková 1.
Nejvíce branek Rumunska: Neaguová 10/4, Pinteaová 6.
Rozhodčí: Kijauskaiteová, Zalieneová (obě Lit.). Sedmimetrové hody 1/1 - 5/4. Vyloučení: 5:4. Diváci: 773.
Norsko - Maďarsko 24:23 (11:9),
Dánsko - Rusko 26:26 (13:11).
Tabulka:
1.Norsko440092:858
2.Rumunsko4301102:896
3.Dánsko4211102:965
4.Rusko411290:953
5.Česko4103108:1112
6.Maďarsko400485:1030

Reklama

Související témata: