Hlavní obsah

James se postaral 41 body o výhru a rekord Clevelandu

Hvězdný LeBron James zařídil basketbalistům Clevelandu vítězství ve třetím utkání prvního kola play-off NBA na palubovce Washingtonu. Jednadvacetiletý hráč vstřelil necelých šest sekund před koncem zápasu rozhodující koš a jeho skvělá bilance se zastavila na 41 bodech, čímž vytvořil klubový střelecký rekord ve vyřazovacích bojích. Cavaliers se díky těsné výhře 97:96 ujali vedení 2:1 na zápasy.

Článek

V závěrečné čtvrtině James svedl strhující souboj s další mladou hvězdou Gilbertem Arenasem. Hráč Washingtonu sice se 17 body v této části těsně svého rivala předčil, ale při pokusu zajistit trojkou se závěrečnou sirénou svému týmu vítězství minul koš. "Ani jeden z nás nechtěl dopustit, aby jeho mužstvo prohrálo. Bohužel někdo to musel být a těší mě, že jsem na vítězné straně. Oba jsme podali skvělý výkon," uvedl James po zápase.

Arenas se snažil nedělat si těžkou hlavu z neúspěšné střely v závěru. "Člověk během kariéry mine víc košů, než kolik jich trefí. Teď jsem nedal, ale budu mít ještě dost příležitostí. Přitom jsem čekal, že to do koše půjde," řekl autor 34 bodů v utkání.

Rozdílem jednoho bodu vyhrálo v pátek také Sacramento, které zdolalo obhájce titulu ze San Antonia 94:93 a připsalo si první úspěch v sérii hrané na čtyři vítězství. Hrdinou zápasu se stal domácí rozehrávač Kevin Martin, který těsně před sirénou prošel pod koš a otočil skóre ve prospěch Kings. O deset centimetrů vyšší Tim Duncan ho bránil marně.

Náhradník v dresu Sacramenta přiznal, že se spíše snažil dojít si pro faul. "Když mi Mike (Bibby) přihrál, věděl jsem, že zbývají jen čtyři sekundy. Neměl jsem na vybranou," řekl Martin, jenž dal v zápase deset bodů. Nejlepším střelcem vyrovnaného utkání byl s 29 body Duncan. Do sestavy Kings se po odpykání jednozápasového trestu vrátil Ron Artest a k výhře přispěl 22 body.

Lakers už vedou nad Phoenixem

Los Angeles Lakers porazili podruhé za sebou Phoenix a ujali se vedení 2:1. Kalifornský klub vyhrál 99:92 přesto, že nejlepší kanonýr základní části Kobe Bryant dal jen 17 bodů. Poprvé po 37 zápasech nebyl nejlepším střelcem Lakers, jímž se tentokrát stal s 18 body Smush Parker.

Domácí těžili z vyrovnaného výkonu základní pětky, jejíž členové nastřádali každý minimálně 13 bodů. V dresu Phoenixu se nedařilo klíčovému rozehrávači Stevu Nashovi, jenž měl v poločase na kontě jen tři body. V dalším průběhu se zlepšil na konečných 17 bodů, ale druhý nejlepší tým Západní konference základní části ani tak neuspěl.

"Nevěříme si a naší hře chybí jistota. Špatně jsme doskakovali pod jejich košem a neproměňovali snadné koše," posteskl si Nash.

Play-off NBA - 1. kolo
Východní konference
Washington - Cleveland 96:97 (stav série 1:2).
Západní konference
Sacramento - San Antonio 94:93 (stav série 1:2), LA Lakers - Phoenix 99:92 (stav série 2:1).

Reklama

Související témata: