Hlavní obsah

Maccabi potřetí nevyhrálo, zaskočilo je CSKA

PRAHA

Basketbalisté Maccabi Tel Aviv nakonec na třetí vítězství v řadě v Eurolize nedosáhli. Nad síly velkého favorita bylo ruské mužstvo CSKA Moskva, nedělní finále v pražské Sazka Areně vyhrálo 73:69. Populárnímu celku Maccabi nepomohla ani mohutná podpora fanoušků, kterých bylo v semifinále i finále v libeňské hale hodně přes deset tisíc.

Článek

Úvod zápasu provázely nepřesnosti na obou stranách, první koš ze hry padl až po dvou a půl minutách zásluhou trojky Solomona. Zásluhou stejného hráče vedlo brzy Maccabi už 7:0. Oproti hladkému semifinálovému zápasu ale mělo tentokrát hodně práce s úpornou obranou CSKA a sbíralo tak body jen díky trestným hodům nebo střelbou z velké vzdálenosti. Stejně se ale dokázal prosazovat i ruský tým, takže po první čtvrtině svítil na ukazateli nerozhodný výsledek.

Takto vyrovnaný byl zápas i v další části. A když už se některému z celků podařilo odskočit, soupeř hned srovnal. Tak jako když na trojku Parkera ihned dokázal stejnou měrou odpovědět Langdon. CSKA odskočilo Maccabi až po krásné kombinaci Papalukase se Savrašenkem a úspěšném pokusu Holdena. Když se pak Papalukas trefil z tříbodové vzdálenosti, vedlo CSKA už o deset bodů!

CSKA výsledek ubránilo

Další ránu uštědřil favoritům Vanterpool, který se trefil krásně z otočky. Publikum v Sazka Areně zastoupené více než desetitisíci fanoušky Maccabi oblečených do klubových žlutých barev ale přesto neúnavně hnalo své oblíbence vpřed. Pomohlo to, izraelský tým po trojkách Bursteina, Penneyho, i Arnolda snížily ztrátu pouze na čtyři body. Vzápětí Vujčič proměnil oba trestné hody, zatímco Savrasenko ani jeden, a drama vrcholilo. Před poslední čtvrtinou už bylo CSKA lepší pouze o jediný bod.

Trojky Smodise a Papalukase hned na úvod poslední části však ukázaly, že odhodlání CSKA přerušit sérii dvou triumfů Maccabi ve Final Four je obrovské. Pak ale zaúřadovaly z trojkových pokusů také americké hvězdy "žlutých" Parker a Solomon, který si to vzápětí zopakoval. Na druhé straně odpověděl Langdon a po něm Papalukas. Dvě minuty před koncem vedlo CSKA o pět bodů a navíc získalo míč po chybě Vujčiče.

Maccabi se v závěru snažilo seč mohlo, ale nervozita hráčů a velmi důrazná obrana soupeře mu nedovolilo zvrat v utkání. Jedno z nejdramatičtějších finále Final Four za poslední roky tak vyhrálo CSKA, jenž před sezónou koupilo několik špičkových hráčů i úspěšného italského trenéra Ettore Messinu.

Maccabi Tel Aviv - CSKA Moskva 73:69 (18:18, 12:17, 18: 14)
Nejvíce bodů: Papalukas 18, Vanterpool 16, Smodiš 12, Langdon 11, Savrašenko 10 - Solomon 20, Arnold 14, Parker 10. Doskoky: Baston 15, Burstein 7, Ujčič, Parker 5 - Smodis 8, Savrašenko 4. Rozhodčí: Jungebrand (Fin.), Kukulekidis (Řec.), Běloševič (SČH). Fauly: 21:21. Pět chyb: Burstein (Maccabi). Trestné hody: 21/13 - 14/12. Trojky: 8:11. Diváci: 16 805.

Reklama