Hlavní obsah

USK Praha - Kursk 80:87 PPSmolné drama! Basketbalistky ZVVZ USK Praha si finále Euroligy nezahrají

Jekatěrinburg/Praha
Aktualizováno

Hodně smolně prohrály basketbalistky USK Praha boj o finále Euroligy s ruským Kurskem. Za celou sezónu v soutěži neporažené soupeřky vyrovnávaly vteřinu před koncem z hranice trestného hodu, v prodloužení pak strhly výhru na soupeřky. USK bude v neděli hrát o třetí místo s domácím Jekatěrinburgem.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Basketbalistka USK Praha Kateřina Elhotová

Článek

Hráčky USK začaly velmi soustředěně v obraně a už ve druhé minutě měly pětibodový náskok, ale Kursk okamžitě přitvrdil pod košem a dotáhl skóre. Pražský celek ale držela v kontaktu parádně střílející Dupreeová, která se díky dobrému pohybu dokázala prosazovat z různých pozic a celkově zaznamenala 39 bodů.

Základní sestavu českých šampiónek tvořily výhradně cizinky, z tuzemských hráček se během úvodní čtvrthodiny dostala na palubovku jen po mateřské dovolené se k basketu vracející Kateřina Elhotová. Po šestnácti minutách byl ještě stav 32:31 pro USK, pak Kursk poprvé v zápase převzal vedení.

Včas ale přišla druhá trojka Xargayové v zápase, aby ruský klub výrazně neutekl ve skóre. Do třetího dějství vstoupily Pražanky s obrovským elánem v obraně, který doplňovala aktivita i na útočném doskoku a desetibodová šňůra zajistila USK vedení 56:48. Kursk ale manko zase smazal. I když se jeho nejlepší střelkyně McCoughtryová a Vadějevové dostaly už na začátku čtvrtého dějství pod hrozbu vyfaulování, soupeřky nesložily zbraně

Ve finiši z toho byla přetahovaná o každý bod. Koš Xargayové 47 vteřin před koncem přinesl USK vedení 77:76, poslední útok Kursku byl zastavený faulem, ale Vidmerová proměnila jen jeden trestný hod, a tak se muselo prodlužovat. V nastavení měl Kursk přesnější střelbu, na straně pražského týmu už nikdo nešel do koncovky, a tak Mc Coughtryová pomohla ruskému klubu otevřít finálovou bránu.

„Byly jsme hodně blízko překvapivému skalpu největších favoritek, protože jsme našly způsob, jak dostat Kursk do úzkých. V pětiminutovém nastavení už ale nebylo, kde brát. Hrozně to mrzí, ale tam rozhodla síla individuality na straně soupeře," přiznala trenérka Natália Hejková.

Trenérka pražského týmu ocenila mimořádný výkon Dupreeové, jejíž 39 bodů je rekordem Final Four. „Candice hrála naprosto úžasně, ale potřebovali jsme, aby se k ní někdo přidal," uvedla dodala Hejková.

Final Four Evropské ligy basketbalistek - semifinále
USK Praha–Kursk 80:87 po prodl.
Nejvíce bodů: Dupreeová 39, Xargayová 16, Petrovičová a Kat. Elhotová po 6 – McCoughtryová 28, Vadějevová 18, Cruzová 9)
Jekatěrinburg–Fenerbahce 61:70
Nejvíce bodů: Lavenderová 21, Quigleyová 17, Veramejenková 13 - Taurasiová 26, Baričová 11, Grinerová a Toliverová po 7.
Nedělní program
O 3. místo, 13.30: Jekatěrinburg–USK
Finále, 16.00: Kursk–Fenerbahce

Reklama