Hlavní obsah

Basketbalistky USK slaví sedmý ligový titul v řadě

Praha

Basketbalistky ZVVZ USK Praha získaly sedmý ligový titul v řadě a celkově jedenáctý. Ve třetím finálovém utkání ŽBL porazily doma Hradec Králové 88:42 a celou sérii ovládly 3:0. Čtvrtý celek Evropské ligy prodloužil neporazitelnost v české lize na 113 zápasů, přemožitele nenašel od dubna 2013.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Vítězné oslavy titulu basketbalistek USK Praha.

Článek
Fotogalerie

Hradecké lvice tentokrát zachytily začátek a nedovolily USK rychle výrazněji odskočit. Pomáhalo jim i to, že se Pražankám příliš nedařila střelba. Až na Kateřinu Elhotovou, která dala 10 z úvodních 17 bodů USK.

Ještě v 15. minutě držel Hradec naději na překvapení a především zásluhou Pamely-Therese Effangové prohrával jen o pět bodů. Jenže pak domácí favoritky zabraly, úsek ve zbytku poločasu vyhrály 18:2 a rozhodly. V úvodu druhé půle šňůru ještě natáhly a odskočily na třicetibodový rozdíl.

"Skončilo to 3:0, jak jsem chtěla. A výkony byly poměrně slušné na to, že jsme po (euroligovém) Final Four v podstatě přestaly trénovat. První zápas byl vynikající, druhý slabší, ale dnes zase oslava basketbalu a diváci si přišli na své. A v pohodě jsme to dohráli," těšilo trenérku USK Natálii Hejkovou.

Elhotová za 18 minut na hřišti nastřílela 23 bodů a ukázala, že se před domácím mistrovstvím Evropy dostává do formy. Po utkání byla zvolena i nejužitečnější hráčkou finále.

"Jsem ráda, že jsme to zmákly. Neřekla bych hladce, protože Hradec je nevyzpytatelný tým. Jsou to rychlé tryskomyši a s tím máme problém, tak jsme nechtěly nic podcenit. Jsem ráda, jak to dopadlo. Také mám radost za své ocenění, ale to už je jen taková třešnička na dortu," prohlásila Elhotová.

Hradec Králové účastí ve finále vyrovnal klubové maximum z předloňské sezony. "My máme rozporuplné pocity. Já jsem spokojená jen s posledním zápasem. Dnes jsme se střelecky trápily, naopak USK explodoval při střelbě z dálky. Pak se těžko brání. Ale i tak je to nejvíce, čeho momentálně můžeme dosáhnout. Samozřejmě jsme se však chtěly prezentovat o něco lépe," řekla trenérka Romana Ptáčková.

Druhým místem v lize si klub vybojoval účast v Evropském poháru, ale do soutěže se nepřihlásí a přepustí ji třetímu KP Brno. "Pracujeme převážně s českými hráčkami, v tom jsme mezi nejlepšími kluby rarita. Museli bychom sehnat silného sponzora, abychom to měli kam posunout. Na Eurocup bychom potřebovali mít o nějaký milion navíc. Mohli bychom hrát Středoevropskou ligu (CEWL), ale to nepovažujeme za tak kvalitní soutěž. Náš cíl bude zase usilovat o umístění v nejlepší čtyřce české ligy," řekla Ptáčková.

To USK bude mít znovu ty nejvyšší cíle, ale také bude přebudovávat kádr, jelikož se ziskem titulu se rozloučily s týmem klíčové opory Laia Palauová a Sonja Petrovičová a také lotyšská reprezentantka Anete Šteinbergaová. Smlouvy zatím nemají ani Kia Vaughnová a Candice Dupreeová, klubové vedení tak chystá přestavbu a výrazné omlazení družstva.

"Končí tři hodně důležité hráčky. Tým bude obměněný a podstatně mladší. Máme už náhradu vyhlédnutou, ale zatím to neprozradím. Určitě to ale nebude tak hvězdný tým. Rozhodně ale postavíme konkurenceschopný tým, i když Euroligu asi vyhrávat nebudeme," dodala Hejková.

Finále ligy basketbalistek - 3. zápas:
USK Praha - Hradec Králové 88:42 (22:11, 44:23, 72:34)
Nejvíce bodů: Kateřina Elhotová 23, Vyoralová 13, Vaughnová 12 - Effangová 11, Hartigová 9, Buraová 6. Fauly: 22:18. Trestné hody: 11/10 - 19/15. Trojky: 10:3. Doskoky: 45:30. Konečný stav série: 3:0.
Konečné pořadí ŽBL:
1. USK Praha
2. Hradec Králové
3. KP Brno
4. Nymburk
5. Slavia Praha
6. Handicap Brno
7. Trutnov
8. Karlovy Vary
9. Ostrava
10. Slovanka MB
11. Strakonice
12. Technic Brno

Reklama

Související témata: