Hlavní obsah

Korunovace se odkládá! Finálová bitva o titul v extralize volejbalistek vyvrcholí v sobotu

Olomouc

Drama až do konce! Volejbalistky Olomouce prohrály ve čtvrtém utkání finále play off extraligy s obhájcem titulu Prostějovem hladce 0:3 po setech 23:25, 18:25 a 16:25. Promarnily první finálový mečbol a mistrovské korunovace po 21 letech se nedočkaly. Stav série je nerozhodný 2:2. O vítězkách extraligy rozhodne až poslední možný duel, který je na programu v sobotu od 17:00 v Prostějově na palubovce šampionek předchozích osmi ročníků soutěže.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Útok Dayesi Casalisové z Prostějova se snaží zblokovat olomoucké duo Monika Dedíková (vlevo), Nikol Sajdová.

Článek

Volejbalistky Olomouce nezopakovaly výkon ze středy, kdy přehrávaly v úvodních dvou setech soupeřky větším herním tlakem. V dnešním duelu se situace obrátila. Hráčky Prostějova položily základ k vítězství už v úvodní sadě, v níž soupeřky předčily lepší hrou v poli a také přesnějšími bloky.

"Vstoupili jsme do utkání úplně jinak. Celý zápas jsme odehráli v euforii. Podali jsme kolektivní výkon. Od prvního míče bylo jasné, že nastoupil úplně jiný tým než včera," řekl ČTK trenér Prostějova Miroslav Čada.

Po vyrovnaném úvodu se podařilo svěřenkyním trenéra Čady soupeřkám odskočit za stavu 9:9 pětibodovou šňůrou při podání Gambové. Domácí volejbalistky se ještě v závěru sady na chvíli vzchopily, získaly zásluhou útočného důrazu Napolitano-Šenkové s Michalíkovou jednobodový náskok (21:20), koncovku ale nezvládly.

Klíčem k úspěchu byl úvodní set

Podobný průběh měla i druhá sada. V ní hráčky Olomouce nestačily na síti pokrýt útoky Massové s Emontsovou, které doplňovala i důrazně zakončující Gambová. Olomouc postupně ztrácela ofenzivní sílu, kterou by mohla zachytit vzrůstající bodový náskok hostů.

"Útočně jsme byli o hodně lepší. V obraně na síti takový rozdíl nebyl. Ale rozhodovalo se na síti. Celou sérii nás drží na liberu Kovářová," uvedl Čada, který pochválil za výborný výkon nahrávačku Hindriksenovou.

Po jednoznačném průběhu druhého setu hráčky Olomouce ve třetím setu zcela vypadly z role. Volejbalistky Prostějova rychle získaly hned v úvodu pětibodový náskok, převzaly režii zápasu do svých rukou a nedaly soupeřkám naději na zvrat.

"Klíčem k výsledku byl první set. Kdybychom zvládli jeho koncovku, tak by se zápas vyvíjel jinak. Z naší strany byl potom výkon křečovitý a bez myšlenky. Nedá se říci, že by nám chyběla maximální snaha. Ovšem v její přemíře nás opouštěla koncentrace," uvedl trenér Olomouce Jiří Teplý.

Finále play off extraligy volejbalistek - 4. zápas:
Olomouc - Prostějov 0:3 (-23, -18, -16)
Sestavy a body:
Olomouc: Dudová 1, Dedíková 4, Čutuková 1, Napolitano Šenková 9, Michalíková 5, Sajdová 10, libero Sainová - Strušková 10, Andrejevová, Kubínová, Košická. Trenér: Teplý.
Prostějov: Gambová 4, Herelová 17, Hindriksenová 3, Emontsová 14, Frigová 6, Massová 13, libero Kovářová. Trenér: Čada.
Stav série: 2:2.

Reklama

Související témata: