Hlavní obsah

Drama až do konce! Volejbalistky Prostějova slaví devátý titul

Prostějov

Volejbalistky Prostějova zůstávají domácími mistryněmi minimálně pro další rok. Extraligový trůn uhájily před Olomoucí po vítězství 3:2 v rozhodujícím pátém finále a zlaté medaile získaly už devátým rokem v řadě.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Volejbalistky Prostějova se radují z vítězství a obhajoby titulu.

Článek
Fotogalerie

Ke všem titulům Prostějov dovedl Miroslav Čada a spolu s pěti ligovými trofejemi na lavičce Králova Pole Brno je trenérem nejlepšího českého klubu už počtrnácté. Do role hlavního kouče se přitom vrátil až na začátku března po nezvyklé sérii porážek, do té doby byl u družstva "jen" poradcem.

Prostějovské hráčky se letos na titul pořádně natrápily. Za předchozích osm let prohrály ve finálových sériích jediný zápas (hned v roce 2009 s KP Brno), letos Olomouc vzdorovala až pátého setu pátého zápasu. Tie-break po vyrovnaném průběhu zápasu vyhrál domácí celek jasně 15:6, zejména zásluhou bezchybného útoku smečařky Barbory Gambové.

Olomouc věřila, že by mohla po skvělé sezoně a zisku Českého poháru ukončit čekání na titul, které trvá už 21 let. Čtyřikrát dokázala v této sezoně dosavadní suverénky přehrát, ve finálové sérii ale kýžený třetí bod nepřidala. V závěru už neměla síly rozjetý Prostějov zastavit.

První sadu tým vedený Jiřím Teplým ztratil 21:25, druhou vyhrál 25:22. Domácí kouč Čada poté nabádal své svěřenkyně ke klidu a jednoduché hře a v další sadě favoritky povolily Olomouci jen 12 bodů.

Nervozita ale pak sedla na domácí tým. Byť vedl ve čtvrtém setu 19:16, olomoucké hráčky při podání Napolitano Šenkové několikrát zablokovaly a vynutily si tie break. Ten si vzala do své režie Gambová, hvězda posledních okamžiků a autorka 17 bodů. Více dnes nasbírala jen druhá smečařka, Němka Laura Emontsová (23).

"Užili jsme si celou sérii od začátku až do konce, bohužel pro nás s nešťastným koncem. Sezona ale byla fantastická a chválím celý tým za bojovnost. Nemáme se za co stydět," řekl kouč Jiří Teplý, jenž prožil s Olomoucí v 90. letech všechny čtyři tituly.

Finále play off extraligy volejbalistek - 5. zápas:
Prostějov - Olomouc 3:2 (21, -22, 12, -20, 6)
Sestavy a body:
Prostějov: Gambová 17, Herelová 12, Hindriksenová 3, Emontsová 23, Frigová 8, Massová 12, libero Kovářová - Cruzová, Nová. Trenér: Čada.
Olomouc: Kubínová 4, Dedíková 8, Sajdová 15, Napolitano Šenková 14, Michalíková 8, Strušková 12, libero Sainová - Košická 11, Čutuková, Dudová 2, Andrejevová, libero Přibilová. Trenér: Teplý.
Konečný stav série: 3:2.
Konečné pořadí extraligy 2016/17:
1. Prostějov
2. Olomouc
3. KP Brno
4. Ostrava
5. Olymp Praha
6. Frýdek-Místek
7. Šternberk
8. Přerov
9. Fénix Brno.

Reklama

Související témata: