Hlavní obsah

Basketbalisty čekají v kvalifikaci o MS Finsko a Island

Kuang-čou

Čeští basketbalisté se v první fázi kvalifikace o mistrovství světa 2019 v Číně utkají ve skupině F s Finskem, Islandem a vítězem jedné ze čtyř skupin srpnové předkvalifikace. Do závěrečné části kvalifikace postoupí vždy tři nejlepší celky z každé z osmi skupin.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český basketbalista Jiří Welsch.

Článek

O složení skupin rozhodl dnešní los v Kuang-čou z rukou čínské basketbalové hvězdy I Ťien-liena, při kterém byla česká reprezentace nasazena ve druhém koši. Měla tak jistotu, že nenarazí na nikoho z posledních čtvrtfinalistů mistrovství Evropy, na kterém obsadila sedmé místo.

Ve třetím koši číhaly Chorvatsko, Turecko, Izrael a Finsko, s kterým by Češi měli hrát o prvenství ve skupině. Finsko skončilo na ME 2015 na 16. místě, tým, který je ale v poslední době na vzestupu. Velkými talenty jsou zejména Petteri Koponen a Lauri Markkanen, který může být hodně vysoko při letošním draftu NBA. V širším kádru je i opora USK Praha Alexander Madsen.

Ze šestého koše skupinu F doplnil Island, který skončil na evropském šampionátu poslední bez jediné výhry. Byla to jeho premiérové účast. Na turnaji se představí i letos.

Posledního účastníka určí předkvalifikace. Do skupiny F poputuje jeden z vítězů čtyř skupin. V předkvalifikační skupině A by se o prvenství měly prát Slovensko, Švédsko a Bosna, ve skupině B Rakousko s Nizozemskem, ve skupině C je favoritem Makedonie a ve skupině D Portugalsko s Běloruskem.

Kvalifikace odstartuje dvěma zápasy v listopadu a pokračovat bude v únoru a červnu příštího roku. Z 32 celků postoupí 24 do další fáze, ve které budou od září 2018 do února 2019 bojovat ve čtyřech skupinách po šesti o 12 postupových míst na šampionát v Číně.

Zatím není jasné, jak bude český tým v úvodu kvalifikace vypadat. Po zářijovém evropském šampionátu končí smlouva trenérovi Ronenu Ginzburgovi, končit by mohly i některé dlouholeté opory. NBA nebude v kvalifikačních termínech přerušovat soutěž, a tak zřejmě národnímu týmu nepomůže v bojích o šampionát Tomáš Satoranský, působící ve Washingtonu Wizards. Do zámoří by v příští sezoně mohl zamířit i druhý z klíčových hráčů Jan Veselý.

Los první fáze kvalifikace basketbalistů o MS 2019 - evropská část
Skupina A:
Španělsko
Slovinsko
Černá Hora
2. tým předkvalifikační skupiny
Skupina B:
Lotyšsko
Turecko
Ukrajina
vítěz předkvalifikační skupiny
Skupina C:
Litva
Maďarko
Polsko
2. tým předkvalifikační skupiny
Skupina D:
Itálie
Chorvatsko
Rumunsko
vítěz předkvalifikační skupiny
Skupina E:
Francie
Rusko
Belgie
2. tým předkvalifikační skupiny
Skupina F:
ČR
Finsko
Island
vítěz předkvalifikační skupiny
Skupina G:
Srbsko
Gruzie
Německo
2. tým předkvalifikační skupiny
Skupina H:
Řecko
Izrael
Velká Británie
vítěz předkvalifikační skupiny

Reklama