Hlavní obsah

Věřím, že kvalifikaci zvládneme, říká trenér volejbalistek Pommer před turnajem v Polsku

Jablonec nad Nisou

Po přípravném kempu a sérii tří přípravných zápasů v Jablonci s Běloruskem zamíří v pondělí 22. května český reprezentační tým volejbalistek do Varšavy na kvalifikaci o postup na mistrovství světa. „Věřím, že to zvládneme,“ řekl v jablonecké hale hlavní trenér Zdeněk Pommer mladší pro Sport.cz.

Foto: Sport.cz

Helena Havelková (vpravo) by měla být jednou z hlavních opor reprezentace žen v kvalifikaci o mistrovství světa.

Článek

Jablonec si za místo soustředění nevybraly volejbalistky náhodou. „Jsme tady často, je to výborné tréninkové středisko. Vyzkoušeli jsme si spoustu věcí, příprava splnila účel," uvedl kouč. Češky třikrát zdolaly Bělorusky. „Z pohledu výsledků to dopadlo dobře, ale rozhodně jsme je neřešili. Hlavní bylo, abychom si nacvičili různé herní varianty. Po herní stránce jsme tomu dali maximum. Jsme na kvalifikaci dobře připravení a věřím, že uspějeme. Chceme být agresivní v útoku a vycházet ze zodpovědné obrany," poznamenal Pommer mladší.

K ženské reprezentaci se v Jablonci připojil nový asistent trenéra Jan Svoboda, který ještě koncem ledna vedl muže Českých Budějovic v extralize. „Práce v klubu je dlouhodobou záležitostí, kdežto u reprezentačního celku jde především o zápasy na turnajích. Sháníte hráče, případně hráčky, a musíte je sehrát během krátké doby na soutěžní akce," porovnal Svoboda, jenž v minulosti byl i hlavním koučem mužské reprezentace.

„V březnu jsem trenérsky naskočil do přípravy reprezentantů do 19 let společně s trenérem Jirkou Zachem, náš tým získal titul mistrů Evropy této kategorie. A hned druhý den jsem přešel k ženské reprezentaci," připomněl asistent svůj volejbalový program.

Svoboda našel spojené nádoby mezi národními týmy mužů a žen. „Výběr je podobný. Kádr tvoří čeští hráči, či hráčky ze zahraničních klubů i z tuzemské extraligy. Je to namíchané a zásadní rozdíl v tom není," uvažoval.

Spolupráci se Zdeňkem Pommerem mladším si Svoboda pochvaluje. „Jako hráč jsem působil pod vedením jeho otce, Zdeňka Pommera staršího i u mistrovského titulu v československé lize v roce 1991. I když legendární Pommer starší trénoval muže a Zdeněk mladší vede ženy, nějaké geny tam budou. S mladým Zdeňkem se známe taky dlouho. Třebaže realizační tým reprezentace je nový, myslím, že jsme si sedli," líčil Svoboda.

A zamyslel se nad vyhlídkami české reprezentace na kvalifikaci v Polsku. „Všechny turnaje, v nichž se rozhoduje o účasti na šampionátech, jsou náročné. Většinou se hraje o jedno přímé místo pro postup, a druhé znamená dodatkovou baráž. V naší kvalifikační skupině je dominantní Srbsko, které bude nesmírně těžkým soupeřem. Chceme skončit do druhého místa a na naší úrovni vidím celky Slovenska a Polska," dodal Svoboda směrem k varšavskému turnaji.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články