Hlavní obsah

Česko - Srbsko 58:56Basketbalistky získaly v přípravě skalp mistryň Evropy

Karlovy Vary

České basketbalistky se na závěr přípravného turnaje v Karlových Varech dočkaly první výhry a získaly cenný skalp úřadujících mistryň Evropy Srbek. Po těsných porážkách od Lotyšska (65:69) a Číny (72:73) zvítězily svěřenkyně Ivana Beneše nad jistým vítězem turnaje 58:56. Výsledek utkání už nemohl nic změnit na tom, že domácí tým skončí v Karlových Varech poslední.

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

Česká basketbalistka Karolína Elhotová.

Článek

Po utkání trenér Beneš zúžil kádr o jednu hráčku a černý Petr padl na Janu Hausknechtovou. Další zápasovou přípravou budou pro český tým duely se Slovenskem v pátek a v sobotu v Trutnově a Praze.

Proti Srbsku tým kolem kapitánky Kateřiny Elhotové nezachytil úvod. Problémy mu dělala nátlaková obrana soupeře, dopustil se proti ní za úvodní desetiminutovku pěti ztrát a o chvíli později prohrával o 14 bodů. "My ty začátky nemáme dobré. Nevím, čím to je. Možná naší nekoncentrovaností nebo rozcvičením," řekla Petra Záplatová, jež byla oceněna jako nejlepší hráčka utkání na české straně.

Češky se ale nevzdaly. Zvýšenou aktivitu v defenzivě potvrdila dvěma zisky Eva Kopecká, jejího příkladu následovaly i další spoluhráčky a najednou to byly Srbky, kdo sbíral ztráty. A po čtrnáctibodové šňůře bylo vyrovnáno 24:24. Podruhé v zápase dostala Lvice do vedení trojkou nejmladší česká hráčka Voráčková.

"Bliklo nám, že musíme zamakat a začít v obraně. Věděly jsme, že každá musí zlepšit obranu. V ní všechno začíná. Pak nám šel i útok. To nás nejvíc nakoplo," konstatovala Záplatová.

Poprvé zvládly koncovku

Zlepšený energický výkon vydržel domácím i přes poločasovou přestávku, ale při devítibodovém českém vedení se opět zvedla srbská vlna. Jelena Milovanovičová, která v přímém souboji o nejlepší turnajovou střelkyni přestřílela Alenu Hanušovou, zavelela k dalšímu obratu. Jenže nebyl poslední. Češky opět zvedly hlavu, přežily závěrečný tlak Srbek a připsaly si první zvládnutou koncovku i výhru v přípravě na domácí evropský šampionát.

"Nevyšly nám předtím dvě koncovky, včera (proti Číně) to konkrétně byla i velká smůla. Dnes jsme taky přišly o slušný náskok. Třetí zápas po sobě jsme docela dost vedly a vždycky z toho byl vyrovnaný závěr. Je to ale i tím, že se prostřídaly hráčky na obou stranách. Výhra nás určitě povzbudí do další práce a snad se budeme jen zlepšovat," řekla Voráčková.

Nejlepší domácí střelkyní byla s 13 body Michaela Stejskalová, Milovanovičová dala o tři víc.

Přípravný turnaj basketbalistek v Karlových Varech:
Česko - Srbsko 58:56 (10:20, 32:27, 43:47)
Nejvíce bodů: Stejskalová 13, Záplatová 8, Hanušová a Kateřina Elhotová po 7 - Milovanovičová 16, Cadová 12, T. Jovanovičová 9. Fauly: 24:15. Trestné hody: 22/15 - 8/6. Trojky: 3:4. Doskoky: 37:36.
Lotyšsko - Čína 81:68 (20:15, 38:33, 51:52).
Konečné pořadí:
1. Srbsko 3 zápasy/2 výhry
2. Lotyšsko 3/2
3. Čína 3/1
4. Česko 3/1.

Reklama

Související témata: