Hlavní obsah

Čeští házenkáři budou při losu MS 2007 ve druhém koši

BERLÍN/PRAHA

Čeští házenkáři budou 14. července při losování mistrovství světa v Německu nasazeni do druhého výkonnostního koše. Ve čtyřčlenné základní skupině se tak svěřenci trenéra Pavla Pauzy s jistotou vyhnou Rusku, Islandu, Slovinsku, Polsku a Norsku. Šampionát se uskuteční příští rok 19. ledna až 4. února.

Foto: www.jiri-reichl.cz

Český házenkář David Juříček přechází přes jednoho z hráčů soupeře.

Článek

Český tým si účast na mistrovství vybojoval skvěle zvládnutým play-off s mužstvem Srbska a Černé Hory, které porazil v Čačaku 37:31 a v Brně 36:27. V Německu bude startovat 24 týmů, které budou rozděleny do šesti skupin.

Dva nejlepší celky z každé skupiny postoupí do dvou šestičlenných skupin, z nichž pak vzejdou semifinalisté. Pro týmy na třetích a čtvrtých místech v základní části tentokrát šampionát nekončí, ale utkají se ještě v nově zavedeném Prezidentském poháru o 5. až 8. místo.

V nejlepším ze čtyř výkonnostních košů jsou Španělsko (obhájce titulu), Francie (mistr Evropy), Dánsko, Tunisko, Chorvatsko (olympijský vítěz) a pořádající Německo. Losování v berlínském hotelu Maritim obstarají přední světoví házenkáři Němec Daniel Stephan, Švéd Magnus Wislander, Španěl Talant Dušebajev a Jun Kjong-sin z Korejské republiky.

Tunisko je přijatelnější

Postup přes silné Srbsko zvedl českému týmu sebevědomí, ale trenér Pauza ví, že k případnému úspěchu je potřeba i štěstí při losu. "V prvním koši jsou samé super týmy, těžko vybírat, snad jen Tunisko je přijatelnější, i když na posledním MS skončilo čtvrté. To však hrálo doma, bez podpory publika tak silné nebude," řekl Pauza. Poukázal na to, že na dubnovém turnaji v Paříži jeho svěřenci zdolali Dánsko, Německo a právě Tunisko.

Za nejdůležitější z hlediska boje o postup považuje Pauza jméno soupeře ze třetího koše. "Z něj bych nechtěl oba evropské soupeře - Ukrajinu a Maďarsko. Ostatní se jeví hratelnější, například Kuvajt jsme na posledním MS v Tunisku porazili. Nebezpečný je určitě Egypt," uvedl Pauza.

Složení losovacích košů:
1. koš: Španělsko, Francie, Dánsko, Tunisko, Chorvatsko, Německo.
2. koš: Rusko, Island, Slovinsko, Česko, Polsko, Norsko.
3. koš: Ukrajina, Egypt, Maďarsko, Kuvajt, Maroko, Brazílie.
4. koš: Argentina, Angola, Korea, Katar, Grónsko, Austrálie.

Reklama