Hlavní obsah

Chystá se očekáváné finále nebo bude všechno jinak? Basketbalové ME žen vrcholí

Praha

Možná trochu v ústraní právě probíhajícího mistrovství Evropy do 21 let ve fotbale, probíhá závěr evropského svátku v basketbalu žen, který tento víkend vrcholí v Praze. Český celek uvízl už ve skupině, a tak se závěrečné boje v pražské O2 Areně týkají jiných. Semifinálové duely nabídnou souboje jasných favoritů s outsidery a asi málokdo očekává, že se do finále neprobojují Francie a Španělsko.

Foto: David Taneček, ČTK

Španělská rozehrávačka Laia Palauová (vpravo) brání Kateřinu Elhotovou.

Článek

Experti se už před šampionátem shodli, že právě Španělsko je absolutním favoritem na titul. Ideálně poskládaný mix s velmi zkušenými lídry Laiou Palaouvou, Sancho Lyttleovou nebo nejlepší evropskou basketbalistkou roku 2011 a 2014 Albou Torrensovou, si zatím na turnaji vede znamenitě. Jedinou porážku utrpěl v souboji s českým týmem, v zápase, ve kterém o nic nešlo a mnozí motivaci Śpanělek v utkání pochopitelně zpochybňovali.

V prvním semifinále se jim od 18 hodin postaví černý kůň mistrovství Evropy. Nedá se říci, že by postup Belgie mezi závěrečnou čtyřku byl něčím senzačním. Už před šampionátem byla sestava s loučící se hvězdnou pivotkou minulosti Ann Wautersovou a mladou puškou, hrající v zámořské WNBA Emmou Meesmannovou, považována za tým, který může překvapit. A zatím se jim to daří parádně, ve skupině zvládly Belgičanky tři těžké koncovky a ve čtvrtfinále se jim podařilo výrazně porazit nebezpečnou Itálii. Pokud však jde o šíři a vyrovnanost kádru, tak jsou papírově daleko za týmem z Pyrenejského poloostrova a tak by jejich případný postup do finále už opravdovou senzaci jednoznačně znamenal.

Druhé semifinále nabídne duel francouzských basketbalistek a Řekyň, která táhne nejstarší hráčka turnaje, českým fanouškům dobře známá, už devětatřicetiletá Evanthia Maltsiová. Společně se Styliani Kaltsiduovou tvoří dlouholetý hvězdný pár na perimetru řecké sestavy. Přesto obě zkušené hráčky už dávno měly mít to nejlepší za sebou, navíc sestava trenéra Keramidase nemá příliš kvalitní lavičku, takže musí obě třicátnice absolvovat prakticky celé zápasy. Ze skupiny postoupily Řekyně jenom o fous, ve vyřazovací části však způsobily dva šoky, nejprve si poradily s tradičně silným Ruskem a pak také s vysoce favorizovaným Tureckem, a to způsobem nevídaným (výhrou o 29 bodů). Pokud předvedou stejný výkon jako ve čtvrtfinále, naději proti Francouzkám mají.

Trenérka Garnierová, která je na lavičce týmu s galským kohoutem na dresu už od roku 2013 přivezla do České republiky částečně obměněné družstvo oproti předchozím akcím, přesto v něm nechybí síla. Oproti minulým letům je to vidět především na rozehrávce, kde jedna z nejlepších rozehrávaček Evropy Céline Dumercová předává zkušenosti obrovskému talentu z Bourges Marine Johannesové. Francouzky vstoupily do turnaje trošku vlažněji a Slovinsko porazily v prvním zápase o pouhé dva body. Od té doby jsou ale suverénní a společně s Belgií zůstávají jediným neporaženým týmem v turnaji. Jasné vítězství ve čtvrtfinále nad Slovenskem a obdržených 40 bodů značí, že se pověstná francouzská obrana začíná rozjíždět na plné obrátky.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články