Hlavní obsah

Odcházení legendy. Mistrovství Evropy? Teď pro mě nepřichází v úvahu, přiznává Jícha

Praha

Je hrající legendou české házené, dlouhé roky patřil k nejužší světové špičce. Ale v pětatřiceti letech už Filip Jícha tuší, že jeho kariéra se blíží ke konci. Byť působí ve slavném klubu FC Barcelona, se svým účinkováním na lednovém mistrovství Evropy v Chorvatsku teď nepočítá.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Filip Jícha při házenkářské exhibici Hvězdy pro legendy.

Článek

Jak daleko dopředu se ve své kariéře díváte?

Mám ještě na dva roky smlouvu v Barceloně, v reprezentaci to s trenéry řešíme. Po prvním zápase kvalifikace, kdy jsem si utrhl meniskus, jsem v klubu slíbil, že do konce kvalifikace za nároďák nenastoupím. Drží si mě zuby nehty, abych byl schopný hrát, protože mé tělo je po deseti letech v bundeslize opotřebované. Rozhodně se blíží čas, kdy budu muset oznámit konec kariéry, i když jsem měl skvělý házenkářský život.

Ale v klubu jste stále platným článkem.

Plním roli hráče s obrovskou zkušeností, možná mám nějaké vůdcovské schopnosti. Když můžu hrát, nastupuju v obraně, a přiložím ruku k dílu. Ale rozhodně to není už ten Filip Jícha, jakého jsme viděli naposledy někdy před třemi lety.

A reprezentace? Byl by šampionát v Chorvatsku dobrá rozlučka?

To je pro mě moc daleko, odehrál jsem jeden zápas na Islandu, kluci postoupili beze mě a myslím, že by ani nebylo fér zabírat místo někomu, kdo si postup vybojoval. Z toho pohledu to pro mě teď absolutně nepřipadá v úvahu, ani jsem o tom nemluvil s rodinou a trenéry.

Co když vás právě trenéři Filip s Kubešem budou v týmu chtít?

Nominovali by mě na základě nějaké výkonnosti a zdravotní stránky. Oboje musí být na nějaké standardní úrovni, abych mohl přemýšlet, že bych šampionát takového formátu vůbec zvládl.

Reklama

Související témata: