Hlavní obsah

Budou olympijští vítězové slavit další triumf na domácí palubovce?

Coritiba

Extrémně nabitý letní volejbalový kalendář má v noci ze soboty na neděli připravený svůj první letošní vrchol. Brazilská Coritiba hostí finálový turnaj Světové ligy volejbalistů a do finále se podle očekávání probojovali olympijští šampióni z Brazílie a možná nejžhavější tým současnosti, koučovaný i u nás známým trenérem Tilliem.

Foto: Václav Pancer, ČTK

Český volejbalista Petr Šulista během zápasu Světové ligy na ilustrační fotce.

Článek

Tým Yavbou, jak se národnímu celku volejbalistů Francie přezdívá, se vydrápal na vrchol už v sezóně 2016. Z druhé divize dokázal ovládnout právě Světovou ligu a k tomu přidal i triumf na mistrovství Evropy. Mladá generace kolem šoumena Ngapetha a možná nejlepšího nahrávače Evropy Benjamina Tonuottiho chtěla vládnout i na Olympijských hrách. Ty jí však nevyšly a s národním celkem se rozloučila další opora-smečař Antoine Rouzier.

To, že se jednalo o ojedinělý neúspěch však ukazují výsledky tohoto ročníku Světové ligy. Laurent Tillie, který trénoval i český národní tým, letos dovedl Francouze k 11 výhrám z 12 zápasů. Můžeme sice spekulovat o tom, že letošní ročník World League vynechává celá řada špičkových hráčů, přesto je jeho bilance s nejlepšími týmy světa ohromující. Lídři navíc pomalu dospěli do nejlepšího věku a ve finálové řeži s brazilskými olympijskými šampióny nemusí hrát druhé housle.

Brazilci jsou historicky nejúspěšnější zemí, v sedmadvacetileté historii soutěže se radovali už devětkrát, po dvou letech navíc znovu hostí závěrečný turnaj a čekání na triumf v soutěži (7 let) ještě umocňuje jejich motivaci ho získat. Po olympijské houpačce, kdy se báli vůbec o postup ze skupiny, aby následně celý turnaj dokázali vyhrát, odešel po patnácti letech slavný trenér Bernando Rezende.

A změn bylo více, stejně jako ostatní týmy, tak i Brazílie na začátku Světové ligy šetřila své nejlepší hráče a testovala další volejbalisty na mezinárodním poli. Základní část nakonec zakončila s bilancí 6-3 na druhém místě a v Coritibě zatím neprohrála. Dvě nejvýraznější ofenzivní postavy z minulých let Wallace a Lucarelli jsou opět v ráži a novému trenérovi Dal Zottovi by se výrazný úspěch na začátku svého trenérského působení určitě hodil.

Reklama

Související témata: