Hlavní obsah

Basketbalisté začali přípravu na ME. Chybí Benda. Naturalizovaného Američana kouč nepřemlouvá

Praha

Čeští basketbalisté už začali přípravu na zářijové mistrovství Evropy. V širší nominaci figuruje celkem dvaadvacet hráčů, zatím jich ale trénuje v Praze pouze deset. V kádru už definitivně chybí zkušený pivot Petr Benda, jenž ve 35 letech ukončil reprezentační kariéru. Největší hvězda národního týmu, v NBA působící Tomáš Satoranský se připojí až začátkem srpna na soustředění ve slovinském Mariboru.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český basketbalista Jan Veselý smečuje.

Článek

Později bude k dispozici také pivot Jan Veselý, který letos s Fenerbahce triumfoval v Eurolize. „Chce hrát za národní tým, ale termín připojení jsme ještě nedomluvili. Také proto, že Honza má před svatbou. Otevřené to zůstává ještě u dalšího pivota, 217 cm měřícího Ondřeje Balvína, který teď trénuje v zámoří a pak si musí vyjasnit podmínky svého nového angažmá na Kanárských ostrovech," prozrazuje manažer reprezentace Michael Šob.

Trenér Ronen Ginzburg nemá k dispozici celkem šest hráčů z těch, kteří se podíleli na historickém úspěchu Česka v podobě 7. místa na minulém evropském šampionátu. Vedle Petra Bendy chybí také další nymburská opora, dlouhodobě zraněný Pavel Pumprla. Luboš Bartoň se po ukončení kariéry zúčastní letošního šampionátu jako asistent trenéra. Místo Pavla Houšky se kouč rozhodl dát šanci mladším pivotům v čele s Pecháčkem a Peterkou.

Naturalizovaný Američan Blake Schilb další pozvánku do českého výběru odmítl. „Schilb mi zdůraznil, že ve svých 34 letech chce mít v létě pauzu. Národní tým je ale něco speciálního a kdo za něj nechce hrát, toho nebudu přemlouvat," vysvětlil izraelský kouč, jenž nenašel shodu o smyslu reprezentace ani s Davidem Jelínkem, takže ani tento krajánek není v letošní nominaci.

Máme oproti předchozímu šampionátu o dost mladší tým a chci, aby se noví hráči posunuli na správný level. K tomu se potřebují co nejvíc ohrát," vysvětluje Ginzburg, proč Češi sehrají před ME 11 zápasů. Během celé přípravy budou mít základnu v Praze. A to i proto, že nás čeká několik cest do zahraničí, tak abychom byli blízko letiště.

Nejprve národní tým vyrazí na dva zápasy do polského Walbrzychu proti místní reprezentaci, následně má v plánu herní kemp ve Slovinsku, kde se kromě domácích utká s Maďarskem, další týden se pak české mužstvo představí v Gruzii, kde sehraje celkem tři zápasy. Generálkou před šampionátem bude koncem příštího měsíce dvojutkání v Lotyšsku. Mezitím čeští basketbalisté v domácí hale na Královce přivítají 16. a 18. srpna Turecko a Finsko.

„Vždy mám rád, když se v přípravě odehraje co nejvíce zápasů, protože se tak dá tým nejlépe dohromady. Navíc je to asi nejzajímavější příprava, co jsme kdy měli a třeba pražský zápas s Turky bude vyloženě svátkem basketu. Je super, že se naši fanoušci mají na co těšit," oceňuje rozehrávač Tomáš Satoranský a kvituje i volbu Lotyšska pro generálku.

S tímto soupeřem se čeští hráči dvakrát potkali před dvěma roky na ME, ale také loni v olympijské kvalifikaci, a mohou porovnat svou výkonnost. „Lotyše potkáváme poslední dobou pravidelně, teď navíc budou mít i posily z NBA Porzingise a Bermanse, takže budou ještě silnější. Bude to dobrý test toho, jak na tom jsme," uvažuje klíčový muž české sestavy.

Šampionát začínají Češi ve skupině v Kluži 1. září proti domácím Rumunům, dále se utkají také s obhájcem titulu Španělskem, Maďarskem, Černou Horou a Chorvatskem.

Širší nominace basketbalistů na ME
Rozehrávači:
Tomáš Satoranský (Washington/NBA)
Jiří Welsch (Nymburk)
Jakub Šiřina (Opava)
Tomáš Vyoral (Děčín)
Křídla:
Vojtěch Hruban
Martin Kříž (oba Nymburk)
Tomáš Kyzlink (Bourg/Fr.)
Jaromír Bohačík
Michal Mareš
Petr Šafarčík (všichni USK Praha)
Lukáš Palyza (Děčín)
Filip Halada (Komárno/SR)
David Škranc (Pardubice)
Pivoti:
Jan Veselý (Fenerbahce/Tur.)
Patrik Auda (Manresa/Šp.)
Ondřej Balvín (Estudiantes Madrid/Šp.)
Kamil Švrdlík (Pardubice)
Adam Pecháček (Obradoiro/Šp.)
Martin Peterka (Nymburk)
Dalibor Fait (Jindřichův Hradec)
Pavel Grunt
Filip Petružela (oba USK Praha)

Reklama