Hlavní obsah

Smlsly si na favoritkách, sluply brazilský steak a těšily se do šedesátistupňové sauny na ostrově

Vídeň

Gejzír českého nadšení byl v ostrém kontrastu s brazilským rozčarováním. Markéta Nausch Sluková přitančila ve středečním vídeňském podvečeru pískem k parťačce Barboře Hermannové a v obětí bujaře křepčily nad životním úspěchem. V úvodním kole vyřazovací fáze mistrovství světa plážového volejbalu pokořily favorizovaný brazilský pár Agatha, Duda, které zničeně klesly na kolena a zmar v tváři zakrývaly dlaněmi. Zato české reprezentantky se těší na čtvrteční osmifinále.

Foto: FIVB.com

České jedničky v akci! Markéta Nausch Sluková (vpravo) a Barbora Hermannová při zápase s Brazilkami v úvodním kole vyřazovací fáze mistrovství světa.

Článek
Fotogalerie

Čtyřiapadesát minut trvalo, než se sen stal skutečností. Brazilky měly být pro české beachvolejbalové jedničky poukazem na cestu domů. „Naše pocity po losu se pohybovaly od naštvanosti, sebelítosti a zklamání až k odhodlání vyhrát," přiznávala Sluková. V permanenci byla kromě trenéra Simona Nausche i týmová psycholožka.

Čekání na středeční podvečerní zápas bylo však nekonečné. A tak došlo na vskutku rozmanitá témata. „Bavily jsme se o našich psech a řešily, kolik třeba denně prospí hodin," popisovala Sluková, která chová s manželem labradorky Amy a Ozy. „A také jsme vzpomínaly na staré hudební časy, tudíž zazněly třeba i Kelly Family," culila se Hermannová.

Nervozita byla na místě. České jedničky profrčely skupinou bez ztráty setu, ale teď musely čelit olympijské medailistce, obhájkyni zlata ze světového šampionátu a člence nejlepšího týmu planety do jednadvaceti let. Jenže Sluková i Hermannová v rozpáleném kurtu nemilosrdně trestaly takřka každé zaváhání soupeřek, a když favorizované Brazilky dokázaly udržet ve hře i míč znamenající v předešlých zápasech bod, nenechaly se zlomit.

„Nebyly jsme suverénní, ale prostě jsme uhrály rozhodující bod," lebedila si Sluková. „Obrovsky nám pomohli diváci," připomínala Hermannová, že beznadějně zaplněné tribuny v záplavě českých vlajek sehrály veledůležitou roli.

Však si také české hráčky s fanoušky střihly po zápase další vítězný taneček. A pak už dumaly nad dalším plánem. „Ze všeho nejdříve si dáme ledovou sprchu," plánovala Hermannová. „Nezbytně musíme doplnit proteiny. Když jsme uspěly, dáme si brazilský steak," přiznávala Sluková, že výhodou bydlení mimo oficiální turnajový hotel je možnost volby stravování podle chuti a nálady.

Už cestou z areálu na ostrově Dunaj se českým reprezentantkám honil hlavou zápas osmifinále, který sehrají proti Američankám Fendrickové a A. Rossové, která má titul mistryně světa z roku 2009, stříbro z olympijských her v Londýně a bronz bitev pod pěti kruhy v Riu. „Jsou to veteránky. Hrají spolu strašně dlouho, mají velké zkušenosti. Ale není důvod se bát. Přesvědčily jsme se, že můžeme porazit každého," přemítala Sluková.

Po vítězstvích na třetím a druhém kurtu při předešlých zápasech nastoupí Sluková s Hermannovou ve čtvrtek třicet minut po poledni poprvé na centrálním kurtu na ostrově Dunaj, kde se šampionát odehrává. Dosud zde ani netrénovaly. „A je to tady. Poprvé do sauny," usmála se Hermannová. Ve středu organizátoři naměřili na písku v útrobách arény s plechovými tribunami neuvěřitelných dvaašedesát stupňů...

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Toronto - Boston 2:4

Boston i díky Pastrňákovi triumfoval v Torontu a vede sérii. Slaví i Hertl
NačítámNačíst další články