Hlavní obsah

Česko - Turecko 66:67Basketbalisté podlehli Turecku o bod trojkou s klaksonem

Čeští basketbalisté si v přípravě na mistrovství Evropy připsali v Praze porážku 66:67 se silným Tureckem. O triumfu spolupořadatele šampionátu rozhodl trojkou v poslední vteřině Ali Muhammed. Češi však potvrdili rostoucí formu a týmu plnému hráčů z Euroligy a NBA byli vyrovnaným soupeřem. Stále však zůstávají v přípravě s jedinou výhrou. O další se pokusí v pátek opět v Praze proti Finsku.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český rozehrávač Tomáš Satoranský (v bílém) přemýšlí komu nahraje.

Článek

V úvodu ukazoval Turek Cedi Osman, proč z něj svou novou posilu udělal v vicemistr NBA Cleveland, když dal 11 z úvodních 15 bodů svého týmu. Češi se však drželi v kontaktu i přesto, že měli výškovou a váhovou nevýhodu pod košem a že Turci presinkem hodně komplikovali rozehrávku české hvězdě Tomáši Satoranskému.

Po prostřídání se sice hosté vzdálili na devět bodů, ale Češi se rychle vrátili do hry a drželi se soupeře na dostřel jediného koše.

Trenér Ronen Ginzburg si zkoušel různé varianty obran a sestav včetně té bez jediného klasického pivota a hledal zbraně, kterými by český tým mohl na ME překvapit soupeře při absenci vysokých hráčů Jana Veselého a Ondřeje Balvína.

Ještě sekundu před koncem Češi vedli

Do druhé půle vlétli Češi ve velkém stylu. Soupeře rozhodili presinkem a rychlou kombinací v útoku předvedli šňůru 11:2, která jim přinesla sedmibodové vedení. Chytl se zejména Jaromír Bohačík, který byl se 16 body nejlepším českým střelcem.

Vysoké tempo ale domácí neudrželi. Naopak se vlastními chybami dostali z rytmu a Turci rychle skóre opět otočili. Když se začal prosazovat turecký pivot Semih Erden, vypadalo to z českými šancemi špatně, ovšem Satoranský strhnul spoluhráče k závěrečnému obratu.

Důležitou střelu proměnil 40 sekund před koncem Bohačík z odskoku přes obránce a zařídil čtyřbodové vedení. Ale Turci potvrdili, že se nikdy nevzdávají a Muhammed, který hraje za euroligového vítěze Fenerbahce pod svým rodným jménem Bobby Dixon, trojkou s klaksonem zařídil pro hosty vítězství.

Přípravné utkání basketbalistů v Praze:
ČR - Turecko 66:67 (16:21, 31:33, 48:52)
Nejvíce bodů: Bohačík 16, Peterka a Satoranský po 15, Auda 10 - Osman 19, Aldemir 11, Muhammed 9. Fauly: 21:26. Trestné hody: 29/21 - 23/10. Trojky: 3:3. Doskoky: 36:34.

Reklama

Související témata: