Hlavní obsah

Lotyšsko - ČR 103:69 Zpackaná generálka! Basketbalisté si před ME připsali hrozivou porážku

Riga

Čeští basketbalisté v generálce na mistrovství Evropy prohráli v Rize s domácím Lotyšskem 69:103. Bez lehce zraněné opory Tomáše Satoranského nezachytili začátek zápasu a manko už nesmazali. Přípravu tak zakončili s bilancí dvou výher z devíti zápasů proti Maďarsku a Finsku, se kterým sehráli ještě jeden neoficiální zápas za zavřenými dveřmi.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Čeští basketbalisté na archivním snímku.

Článek

"Kdyby to bylo vyrovnanější, tak by se nám dýchalo trochu lépe. Pořád je to ale jenom příprava a zkoušíme různé kombinace v útoku i obraně. Navíc nám chyběl Tomáš. To nás možná trochu ovlivnilo. Jestli jsme ale prohráli o bod nebo o tolik, je ve výsledku jedno. Pořád se musíme dívat, co jsme udělali špatně, a snažit se z toho poučit," hodnotil pivot Patrik Auda.

Pro Čechy šlo o čtvrtý souboj Lotyšskem za poslední čtyři roky. Na minulém evropském šampionátu s ním nejprve prohráli 65:72, následně ale vyhráli duel o sedmé místo 97:70. Loni v olympijské kvalifikaci podlehli 59:71. To však měl trenér Ronen Ginzburg k dispozici obě české hvězdy Jana Veselého a Satoranského. Tentokrát Veselý nereprezentuje a Satoranský musel zůstat v Praze kvůli drobnému zranění.

Také Lotyšsko postrádalo svou hvězdu z NBA Kristapse Porzingise, ale příliš mu to nevadilo. To Češi bez rozehrávače Washingtonu, kterého v sestavě zastoupil kapitán Jiří Welsch, nezachytili úvod zápasu a přes čtyři minuty nedali ani bod. Domácí hráči toho využili k vedení 12:0.

Pak se Češi sice chytli, zejména Patrik Auda s Vojtěchem Hrubanem, a vyrovnali hru, jenže nabrané manko se jim nedařilo smazávat. A to především kvůli nefungující obraně. Lotyši si hledali volné pozice a proměňovali střely s velmi dobrou úspěšností 58 procent.

"Lotyšům šla dneska hodně střelba, hlavně z dálky. To byla jedna příčina. Určitě ale musíme na obraně zapracovat, podívat se na videu na celý zápas, zjistit, kde byly chyby, a ještě se je snažit napravit, než o něco půjde," řekl Auda.

V úvodu druhé půle trefili Lotyši čtyři trojky v řadě, odskočili na dvacet bodů a Češi už nedokázali reagovat. Trenér Ginzburg pak dal poslední šanci zabojovat o nominaci hráčům z lavičky, první reprezentační minutu tak odehrál i Šimon Puršl. Lotyši toho využili k dalšímu navýšení skóre až na 34 bodů.

"Je dobře, že jsme si vyzkoušeli velkou halu. Doteď jsme žádný z přáteláků nehráli v takové aréně a s takovým počtem diváků. Zkusili jsme si, co nás může v Rumunsku čekat, a už na to budeme připraveni. V tomto ohledu si to vyzkoušet bylo super," dodal Auda.

Přípravné utkání basketbalistů v Rize:
Lotyšsko - ČR 103:69 (22:9, 39:25, 72:54)
Nejvíce bodů: Meiers 18, Peiners 17, Gražulis 11, Timma a Škele po 10 - Auda a Hruban po 18, Peterka 6. Fauly: 22:24. Trestné hody: 29/26 - 17/12. Trojky: 13:5. Doskoky: 41:34

Reklama

Související témata: