Hlavní obsah

Schyluje se k pikantní bitvě! Sluková proti Kolocové: nutné zlo i reklama na beach

Praha

Od vyostřeného rozpadu úspěšné a populární beachvolejbalové dvojice Markéta Sluková, Kristýna Kolocová uplynuly více než dva roky, letošní sezóna ale definitivně potvrdila, že český plážový volejbal na jejich rozchodu spíše vydělal. Rázem má totiž dvě dvojice v nejužší světové špičce a obě od pátku do neděle ozdobí svou účastí mistrovství republiky v pražském areálu Gutovka.

Foto: Czech News Center/Mária Rušinová, Profimedia.cz

Plážoví volejbalisté (zleva) Michala Kvapilová, Kristýna Hoidarová Kolocová, Ondřej Perušič, David Schweiner, Markéta Nausch Sluková Markéta a Barbora Hermannová před MČR v pražských Strašnicích.

Článek

Nausch Sluková s Barborou Hermannovou se zatím s Hoidarovou Kolocovou a Michalou Kvapilovou potkaly čtyřikrát a pokaždé měly vcelku jasně navrch. A podle papírových předpokladů by si to oba páry měly rozdat i ve finále domácího šampionátu.

„Kromě jednoho zápasu, kdy jsme hrály hezky, měly holky výkonnostně navrch, takže by i teď byly favoritky,“ připouští Kolocová.

S Kvapilovou se letos blýskla stříbrem na mistrovství Evropy, Sluková s Hermannovou zase hrály finále turnaje nejvyšší kategorie v Poreči. Na žebříčku jsou oba páry v elitní světové sedmičce, čímž se žádná další země krom Brazílie chlubit nemůže.

Vrátí se světová elita?
Na souboje domácí špičky s elitními zahraničními páry musejí čeští fanoušci cestovat mimo republiku, po čtyřech ročnících turnaje mužské Světové série a dvou ženské se poslední dva roky na Štvanici plážový volejbal nehraje. Společný turnaj obou kategorií plánovaný na letošní rok byl z ekonomických důvodů zrušen, svaz ale usiluje o jeho návrat. „Jasno bude v horizontu týdnů, ale už jsme měli schůzky se zástupci federace FIVB a řešili jsme podmínky. Máme dva elitní páry v ženské špičce, jeden s velkým potenciálem mezi muži, tak jsem si vzal jako domácí úkol, aby se turnaj příští rok na jaře mohl hrát,“ říká předseda Českého volejbalového svazu Marek Pakosta.

„Já jsem moc ráda, že se holkám daří. Je úplně zbytečné nás stavět do nějaké rivality nebo opozice. Nejsme zdaleka tak velká země jako USA nebo Brazílie, tak bychom měly být pyšní, že máme dva páry ve špičce,“ říká Sluková, která do domácího šampionátu naskočí přes bolesti zad, s nimiž v závěru sezóny bojuje.

Vzájemné bitvy někdejších parťaček už nemají takový náboj jako při prvních setkáních. „Ty zápasy mi moc nevyhovovaly, teď už se daleko líp soustředíme samy na sebe. Spíš zápasy proti dalšímu českému týmu ale bereme jako takové nutné zlo, o které nestojí ani v dalších zemích, Němky také nerady hrají s Němkami,“ připomíná Kolocová.

S pozorností, které střetnutí dvou českých elitních párů přitahuje, je však smířena. „Jsme rády, když je o beach zájem. Samozřejmě ne vždy se nám líbí, když je to díky článkům o nějaké naší rivalitě, už to trvá dlouho, ale když se lidi přijdou podívat, jak hrajeme proti sobě, jen dobře,“ připouští Kolocová.

Reklama