Hlavní obsah

Nemůžeme mít jiný cíl než postup na ME, říká Svitek. Českým basketbalistkám předá svou filozofii

Přichází jako cizinec do pozice trenéra českých basketbalistek s vědomím, že tady jazyková bariéra nehrozí. Štefan Svitek už za osm týdnů vstoupí s reprezentací do kvalifikace mistrovství Evropy, a i když bude mít minimum času na poznání týmu, nebojí se toho. Většinu hráček dobře zná jako soupeřky. Jeho jasným cílem je dostat český výběr na šampionát, což znamená v konkurenci Švýcarska, Německa a Belgie skončit nejhůře na druhém místě.

Foto: Sport.cz

Štefan Svitek

Článek

Bývalého československého reprezentanta a v současné době úspěšného trenéra si mohou fanoušci čerstvě pamatovat z letošního ME žen, kde v Hradci Králové vedl Maďarsko například i do vítězného boje proti Česku. Teď se postaví právě na jeho stranu. „Beru to jako velkou poctu a čest vést nároďák. Po zkušenostech z Maďarska to pro mě ale není nová práce," říká Svitek

Padesátiletý kouč myslí na první kroky v nové funkci. „Je třeba vybrat dvanáctku děvčat, které rozehrají kvalifikaci v Německu. Nemůžeme mít jiný cíl na ME 2019. Musím poznat hráčky a za tu krátkou dobu jim předat něco z mé basketbalové práce a filozofie, abychom byli na stejné vlně a aby naše spolupráce byla úspěšná," uvažuje Svitek, jenž si do realizačního týmu vybral i nedávnou reprezentantku Veroniku Bortelovou, která přichází na pozici asistentky trenéra.

Stejný post bude zastávat i Svitekův předchůdce Ivan Beneš. „Známe se dávno a dlouhodobě na pozici asistenta odvádí vynikající práci. Může mi pomoct s řadou informací o hráčkách v Čechách, abychom dokázali složit co nejsilnější družstvo," vysvětluje Svitek, proč si do realizačního týmu vybral svého bývalého soka z dob trenérských i hráčských.

„Mám přehled, protože jsem trénoval euroligové družstvo v Košicích nebo v Krakově, kdy jsme často hráli proti USK nebo proti Brnu. Hodně hráček už znám jako soupeřky. Několikrát jsme se potkali, i když samozřejmě na druhé straně palubovky, ale známe se. Není to pro mě úplně neznámé prostředí," uvažuje trenér, který zároveň povede i maďarský klub Miskolc.

Reklama