Hlavní obsah

Nizozemsko - Ázerbájdžán 3:2Nizozemské volejbalistky se ve finále ME utkají se Srbskem

Baku

Nizozemské a srbské volejbalistky potvrdily pozice dvou nejsilnějších evropských týmů současnosti a v neděli se v Baku utkají o titul mistryň Evropy. Nizozemky po dvouapůlhodinovém boji zdolaly v semifinále výběr domácího Ázerbájdžánu 3:2, Srbky si naproti tomu poradily s Tureckem zcela hladce 3:0.

Článek

S oběma finalisty, kteří se na loňských olympijských hrách v Riu de Janeiro umístili v nejlepší čtveřici, se v základní skupině utkala česká reprezentace a ani v jednom případě neuspěla.

Nizozemky si zahrají ve finále mistrovství Evropy podruhé za sebou. Předloni hladce podlehly Rusku, jediný titul vybojovaly v roce 1995. Ázerbájdžán nad nimi vyhrál úvodní set, ale další dvě sady ztratil a ve čtvrtém dějství směřoval k porážce, neboť prohrával až sedmibodovým rozdílem.

Přesto dokázal vybojovat tie-break, v něm ale podlehl 12:15. Domácí tým má nicméně stále šanci vybojovat první evropskou medaili, jeho nejlepším výsledkem je čtvrté místo z roku 2005.

Držitelky olympijského stříbra Srbky nedaly nejmenší šanci Turecku, které ve čtvrtfinále nečekaně zastavilo ruské obhájkyně titulu. Také srbský tým bude stejně jako jeho finálový protivník usilovat o druhé evropské zlato, na ME triumfoval před šesti lety.

Mistrovství Evropy volejbalistek v Baku - semifinále:
Nizozemsko - Ázerbájdžán 3:2 (-20, 19, 19, -25, 12)
Srbsko - Turecko 3:0 (17, 12, 21)

Reklama